„Am confirmarea că pe 25 noiembrie Agenția Europeană a Medicamentului va face recomandarea de autorizare a vaccinului Pfizer pentru grupa de vârstă 5-11 ani, iar cel mai probabil pe data de 26 noiembrie, Comisia Europeană va autoriza acest vaccin pentru această grupă de vârstă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la începutul conferinţei de presă.
„Cred că la mijlocul lunii decembrie și vaccinul de la compania Moderna va primi recomandarea de autorizare pentru grupa de vârsta 6-11 ani”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.
Dozajul pentru categoria de vârstă 5-11 ani este de 10 micrograme cu două doze la interval de 21 de zile. Sunt flacoane cu 10 doze care au stabilitate la temperatura de două grade timp de 10 săptămâni, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Potrivit acestuia, au început deja pregătirile logistice pentru administrarea vaccinului la această grupă de vârstă și optimizarea platformei de programare. Până acum au fost identificate 45 de cabinete în unități sanitare și alte 135 de cabinete în centre de vaccinare unde se va putea face vaccinarea copiilor, a precizat Valeriu Gheorghiţă.
Legat de ezitările părinţilor faţă de vaccinarea copiilor, Valeriu Gheorghiţă a spus că înţelege acest lucru, iar în perioada următoare va comunica mai intens pentru a oferi informaţii asupra beneficiilor directe şi indirecte ale vaccinării anti-COVID, cât şi asupra riscurilor, în special riscul de miocardită.
Scădere de 15% a numărului de persoane vaccinate cu prima doză
„Dacă ne uităm la evoluţia vaccinărilor pe doza unu, în săptămâna 15-21 noiembrie în total au fost vaccinate 149.893 de persoane, cu aproximativ 15% mai puţin faţă de săptămâna anterioară, când fuseseră vaccinate aproximativ 175.647 de persoane”, a punctat Valeriu Gheorghiţă.
Conform medicului, peste 1.370.000 de români s-au vaccinat cu a treia doză, reprezentând 44% din numărul persoanelor care au cel puţin şase luni de la schema de vaccinare completă.
Rata de vaccinare a ajuns la 39,5%
7,63 de milioane de români s-au vaccinat până acum cu cel puțin o doză și peste 7,2 milioane de români s-au vaccinat cu schemă completă. Astfel, Rata de vaccinare cu cel puțin o doză din populația totală a României, de 19,3 milioane de locuitori, conform INS, este de 39,5%, a precizat Valeriu Gheorghiță.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunţat că rata de vaccinare la populația eligibilă, cu vârsta peste 12 ani, este de 45%, iar rata de vaccinare la populația adultă, cu vârsta peste 18 ani -este de 47,5%. Acesta a menţionat că rata de vaccinare la populația adultă la nivel european este de circa 81% cu cel puțin o doză și de aproape 70% cu schema completă.
Acoperire vaccinală cu cel puţin o doză:
- București – 65,2%,
- Cluj, Constanţa şi Sibiu – peste 50%,
- 23 de județe au o rată cuprinsă între 40% și 50%,
- 13 județe au o rată cuprinsă între 30% și 40%,
- Două județe sun sub 30% – Covasna (29,15%) şi Suceava (28,2%)
Valeriu Gheorghiţă a mai anunţat că s-a luat decizia de a propune Ministerului Sănătăţii să renunţăm la vaccinul de la compania AstraZeneca din ianuarie 2022, „ţinând cont de faptul că este un număr foarte mic de persoane care se vaccinează cu acest tip de vaccin la nivel naţional”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro