”S-au început pregătirile necesare restructurării tuturor facilităților pentru a se asigura capacitatea de stocare, de distribuție, care să fie potrivită pentru toate tipurile de vaccinuri care ar putea să fie disponibile, pentru că noi luăm în calcul și scenariul în care am putea avea mai multe vaccinuri la un moment dat”, a declarat valeriu Georghiță.
Medicul a precizat că toate centrele de depozitare din țară vor fi alese în așa fel încât fiecare să deservească 5-6 județe.
”Vom avea centre regionale la nivelul țării, care vor avea acoperire națională, vom avea congelatoare de -80 de grade, prin dispoziții de la nivelul Ministerul Apărării”, a adăugat medicul.
”Sunt șase centre regionale în marile orașe din țară, am ales în general orașele care au aeroport pentru a putea transporta cât mai rapid. Acum sunt încă în analize. Vă pot asigura că ele sunt distribuite uniform la nivelul țării, așa încât fiecărui centru îi revin practic cinci sau șase județe alocate”, a mai spus coorondatorul campaniei naționale de vaccinare.
Principalul centru e stocare la nivel național va fi Institutul Cantacuzino, care are disponibilitate de stocare pentru cele mai complexe condiții, adică la -80 de grade.
Vaeriu Gheorghiță:
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19 a explicat cum vor fi transporate dozele de vaccin în țară.
”În marea majoritate a cazurilor vom avea distribuție terestră, cu mașini din dotarea Ministerului Apărării Naționale și din dotarea Ministerului de Interne, la care se adaugă și flota din subordinea Ministerului Sănătății. De asemenea, e important să precizăm, pentru anumite tipuri de vaccinuri la care se poate face distribuție aeriană, luăm în calcul inclusiv transportul lor cu avioanele Spartan, pentru că vom vorbi de timp scurt de distribuție și de volume foarte mari”, a precizat Valeriu Gheorghiță.
Medicul infecționist a precizat că, în primă fază, vor fi vaccinați lucrătorii din domeniul sănătății.
”Activitatea de vacinare se desfășoară în etape succesive care includ, în primul rând, lucrătorii din domeniul sănătății și din domeniul social. Ulterior sunt vizate grupele de risc, persoanele peste 65 de ani și persoanele cu boli cronice. Pe același nivel de prioritizare vor fi persoanele care deservesc activitățile esențiale din infrastructura critică a statului. În ultima etapă ne adresăm populației generale fără boli cronice”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Medicul a menționat că e posibil ca primele doze de vaccin să nu ajungă în România luna viitoare, ci abia în ianuarie 2021.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro