Conferința de presă a început la 14:30 și a avut loc la Palatul Victoria. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a prezentat, azi, bilanțul persoanelor vaccinate de la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent. De asemenea, președintele CNCAV a mai spus că în această săptămână va fi luată decizia privind grupa de vârstă pentru care va fi administrat vaccinul AstraZeneca în România.
Principalele declarații ale lui Valeriu Gheorghiță
- Până pe data de 2 februarie au fost recepționate un total de 948.149 de doze de la compania Pfizer și au fost distribuite 784.109 doze, așa încât stocul existent la data de 2 februarie este de 164.040 de doze la nivelul centrelor regionale de stocare. Următoarea tranșă de vaccinuri de la compania Pfizer este estimată pentru săptămâna 8-15 februarie de circa 163.800 de doze pentru data de 8 februarie.
- În ceea ce privește numărul de doze recepționate de la compania Moderna până la data de 2 februarie au fost recepționate 36.000 de doze care au ajuns în tranșe diferite. Stocul la acest moment este de 36.000, iar începând cu data de 3 februarie se va face distribuția primelor 26.210 la nivelul centrelor regionale de stocare și de la acel nivel către centrele de vaccinare. Având în vedere că din data de 4 februarie în toate centrele de vaccinare se va efectua vaccinarea cu vaccinul Moderna până pe data de 16 februarie.
Până la 31 ianuarie inclusiv s-au înregistrat 1826 de doze pierdute din totalul de 784.109 doze distribuite ceea ce reprezintă un procent de 0,24% din numărul total al dozelor distribuite, motivele fiind cele pe care le știm și anume deteriorarea flacoanelor prin spargere, reconstituire greșită, devierea de la condițiile de temperatură pentru asigurarea stabilității optime a vaccinului.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare
- Statistica privind programările în platforma informatică, începând cu data de 3 februarie și până pe data de 14 aprile sunt programate 574.544 de persoane pentru doza 1 și 931.331 de persoane pentru doza de rapel. Dintre aceste programări prin call center au fost efectuate 104.832 de programări, prin intermediul medicilor de familie 170.129 de programări. Individual 378.642 de programări și prin intermediul angajatorilor 278.637 de programări.
- În săptămâna precedentă a trebuit să facem un număr nou de reprogramări pentru persoanele care deservesc activități esențiale, respectiv persoanele cu vârsta cuprinsă până la 65 de ani. Din datele puse la dispoziție de către STS toate persoanele au fost reprogramate.Comunicarea datelor noi de programare, fiind realizată prin SMS,e-mail și prin robot telefonic.
- În ceea ce privește bilanțul persoanelor vaccinate la data de 1 februarie 2021 numărul total de doze administrate începând cu data de 27 decembrie 2020 a fost de 721.184 de doze la un număr de 598.135 de persoane, dintre care 475.086 au fost vaccinate cu prima doză și 123.049 cu două doze. Numărul de doze administrate în ultimele 24 de ore a fost aproape de 30.000 dintre care 12.917 au primit doza 1 și 16.852 de persoane au primit doza 2.
- În total de la începutul campaniei de vaccinare au fost raportate 1.880 de reacții comune și minore din care reacții de tip local cu durere la locul de administrare circa 461 și reacții generale 1.419 cazuri.
Vaccinarea persoanelor din etapa a doua care a început în 15 ianuarie până la data de 1 februarie au fost vaccinate 350.371 de persoane cu prima doză dintre acestea pentru persoanele vulenerabile însemnând: persoane cu boli cronice, persoane peste 65 de ani, persoane din cele 1884 de centre medico-sociale și persoane cu diverse grade de handicap reprezintă aproape 79% dintre românii vaccinați
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare
Numărul angajaților din MAI și MApN care s-au vaccinat până în prezent
- Pentru că a fost o serie de discuții în centrele din rețeaua MApN și MAI pot să vă spun personalul din MApN vaccinat este de 18.876 ceea ce reprezintă 3,15% din numărul total al persoanelor vaccinate începând din data de 27 decembrie 2020. Pot să vă spun că dintre aceste persoane 5.080 sunt din categoria personalului medical, ceea reprezintă un grad de acoperire a vaccinului de 97,1%. Restul sunt 2.476 de persoane care reprezintă veterani de război, pensionari peste 65 de ani.
- În centrele MAI în aceeași perioadă au fost vaccinați 12.885 de persoane ceea ce reprezintă 2,1% din numărul total al persoanelor vaccinate la nivel național. În ceea ce privește personalul din învățământ pot să vă spun că au fost vaccinate până la acest moment peste 27.000 de persoane ceea ce reprezintă circa 14% din numărul de persoane care și-au exprimat dorința de a se vaccina și mai sunt programate 110.000 de persoane din sistemul de învățământ.
- Numărul de centre de vaccinare active la acest moment: 578 de centre din care pentru etapa 1 care continuă efectuarea rapelului 269. Aceste centre urmează să fie închise în perioada următoare după ce se definitivează etapa de vaccinare cu doza de rapel. Am cerut ca până vineri de la Direcțiile de Sănătate Publică să ni se comunice centralizat momentul în acre se va termina rapelul pentru fiecare centru și data la care se preconizează închiderea lor. Pentru etapa a doua sunt prevăzute 212 centre cu 337 de fluxuri asigurând o capacitate de 20.220 de persoane. La acesta se adaugă 97 de centre din rețeaua MAI și MApN.
Despre vaccinul AstraZeneca
- Pe data de 29 ianuarie 2021 Agenția Națională a Medicamentului a recomandat acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul dezvoltat de AstraZeneca. Este al treilea vaccin împotriva Covid-19 autorizat și care urmează să intre în portofoliul fiecărui stat membru pentru a fi utilizat în campania de vaccinare. Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin conform rezumatului caracteristicilor produsului este după vârsta de 18 ani. După cum știm datele de eficacitate sunt în jur de 60% și se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze la un interval între 4 și 12 săptămâni.
- În studiile clinice desfășurate și care au stat la baza autorizării acestui timp de vaccin majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani. Rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie după ce vom primi un punct de vedere de la comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și de la Agenția Națională a Medicamentului care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România.
- În cursul acestei zile am avut o întâlnire cu reprezentanții AstraZeneca, inclusiv de la nivel european în care ni s-au prezentat toate datele de eficacitate, așa încât în cursul acestei săptămâni să fim în măsură să luăm decizia potrivită.
- Pentru data de 15 februarie sunt prevăzute 180 de centre de vaccinare noi pe care urmează să le deschidem.
- În ceea ce privește situația României suntem în prima jumătate a țărilor europene, peste media europeană în ceea ce privește numărul de doze administrate raportat la suta de locuitori. Aș putea spune că suntem chiar pe locul 4 cu un nivel de acoperire vaccinală de 3,75% față de o medie a UE de circa 2,95%
Întrebare:Ce s-ar putea schimba în strategia de vaccinare din momentul în care vom primi vaccinul de la AstraZeneca?
Valeriu Gheorghiță: La acest moment strategia de vaccinare a fost adoptată prin HG, în strategie este prevăzut destul de clar că în interiorul fiecărei etape pot să fie subprioritizări în funcție de caracteristicile epidemiologie, în funcție de tipul vaccinului. Din acest punct de vedere ne vom adapta noilor date științifice de la AstraZeneca. Din acest punct de vedere noi am pregătit cele 180 de cabinete de vaccinare. În momentul în care vom recepționa vaccinurile de la AstraZeneca se începe distribuirea și alocarea către aceste cabinete de vaccinare.
Întrebare: Dacă se lucrează la dovezile de vaccinare într-un format digital?
Valeriu Gheorghiță: Din punct de vedere tehnic pot să vă spun că acest lucru nu este complicat în momentul în care se va decide acest lucru și se va agrea un model unic la nivelul țărilor membre UE cu siguranță și România va respecta alinia acestor recomandări. Deci colegii care se ocupă de partea de IT vor fi în măsură să actualizeze acest tip de certificare digital. Repet în situația în care se va decide acest lucru și se va cere la nivel european. Vor fi transmise atât pe suport de hârtie, cât și persoanelor respective în momentul în care vor fi vaccinate.
Întrebare:De ce a fost nevoie de o reprogramare în două etape, numărul de doze readus era anunțat deja, nu putea fi calculată lipsa dozelor din start și să se facă o singură amânare?
Valeriu Gheorghiță: Ne-am dorit să reprogramăm un număr cât mai mic de persoane și ne-am dorit să reprogramăm persoanele la cel mai mic risc medical de infecție severă cu Covid-19. Având în vedere că între 27 și 29 ianuarie au survenit câteva modificări și anume o precizare a Agenției Europene a Medicamentului de asigurare a rapelului la 3 săptămâni și nu se recomandă decalări. De asemenea, informația potrivit căreia dozele de la Moderna vor fi reduse în luna februarie cu 20% ori pentru noi dozele de la Moderna erau importante pentru a înlocui doza 1 pentru dozele lipsă de la Pfizer. Am decis pentru a nu intra în impas în timpul campaniei de vaccinare și pentru a nu ajunge în situația nefericită în care să amânăm dozele de rapel pentru a avea siguranța respectării rapelulului pentru toate persoanele și pentru a avea zilnic noi persoane vaccinate că este mai prudent din timp să luăm această decizie și să nu ne trezim că nu mai avem suficiente doze de rapel.
„Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV Andrei Baciu, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, și doctorul Călin Alexandru, de la Departamentul pentru Situații de Urgență, vor susține mâine, 2 februarie 2021, începând cu ora 14:30, o conferință de presă, la Palatul Victoria.”, transmite Guvernul României.