„La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverse, dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză”, a spus medicul Gheorghiță, potrivit Digi24.
Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin.
Dr. Valeriu Gheorghiță:
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a explicat miercuri seară, la TVR 1 că trebuie puse în balanţă beneficiile vaccinării cu AstraZeneca şi riscurile bolii, potrivit Agerpres.
În ceea ce privește neîncrederea care s-a dezvoltat în ultima perioadă pentru vaccinul de la compania AstraZeneca aș putea să o cataloghez ca fiind absolut firească. Am anticipat această evoluţie, a creşterii ezitării, a neîncrederii, tocmai în virtutea deciziilor care au fost diferite la nivel european.
Valeriu Gheorghiță
Medicul Valeriu Gheorghiță a mai precizat că au fost ţări care au decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul de la AstraZeneca, dar și ţări care au suspendat temporar un anumit lot și ţări care au decis să continue cu imunizarea cu acest ser.
Întrebat dacă persoanele care au primit prima doză de AstraZeneca ar putea face rapel cu alt ser în caz că acesta va fi oprit de la administrare, Gheorghiţă a răspuns că „nu s-a pus problema să se retragă complet acest tip de vaccin”.
Însă dacă se va impune o limită de vârstă de la care să nu se mai administreze vaccinul şi există persoane care au primit prima doză şi sunt sub acea limită de vârstă, se va lua o decizie privind schema de vaccinare, anume dacă se continuă cu acelaşi vaccin sau cu un alt tip, a mai spus medicul Gheorghiță.
Cu toate astea, Valeriu Gheorghiță a adăugat că nu este recomandată în acest moment combinarea a două sau mai multor vaccinuri.
Rapelul pentru vaccinul de la AstraZeneca se poate extinde pe o perioadă de până la trei luni, chiar şi peste. Tocmai de aceea, cred că va fi luată în cursul zilei de mâine o decizie clară referitoare la toate scenariile, inclusiv la cea de a doua doză de vaccin, dacă rămâne din acelaşi vaccin sau nu.
Valeriu Gheorghiță:
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a mai spus, la TVR1, că miercuri seara se desfășoară o ședință a tuturor miniștrilor sănătății de la nivelul țărilor UE în care s-ar putea lua o decizie comună care să fie transmisă tuturor țărilor membre, informează Mediafax.
Valeriu Gheorghiță a declarat, marți, într-o conferință de presă, că până acum în România nu au fost confirmate cazuri de tromboze asociate cu vaccinarea.
El a precizat atunci că au fost semnalate șapte cazuri de tromboze, dintre care trei în urma administrării serului de la AstraZeneca, din 92 de reacții adverse postvaccinare aflate în investigare până la 5 aprilie, însă nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate.
Potrivit celui mai recent bilanț al persoanelor imunizate de la începutul campaniei de vaccinare în România, adică din 27 decembrie, 392.283 de oameni au fost vaccinați cu AstraZeneca.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro