Gheorghiță a remarcat faptul că motivația vaccinării, inclusiv la maratonul de la București, e dată și de dorința de a călătorii în străinătate. Medicul a declarat că mult așteptatul certificat verde „ar urma să fie gata în luna iulie”.
„Noi avem Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor care poate în orice moment să pună la dispoziţie aceste date. Toate datele regăsite în acel cod QR protejează sută la sută datele cu caracter personal. Mai avem cealaltă bază de date, CoronaForms, în care se regăsesc toate datele şi confirmarea unui diagnostic de COVID-19. Ceea ce trebuie să facem este să unificăm aceste baze de date, lucru de care se ocupă colegii de la STS”, a afirmat Gheorghiţă, vineri seară, la Digi 24.
Gheorghiţă a explicat că persoanele pot solicita codul QR, care ar urma să se se poată descărca electronic, „la fel cum se poate descărca adeverința de vaccinare din platforma națională”. Informaţiile pot fi stocate pe telefon sau pe alte device-uri: ”La controlul de la punctele de trecere a frontierei, datele nu vor putea fi stocate”.
Conform medicului, un comitet lucrează pentru implementarea sistemelor care să permită ca România să se alăture celorlalte ţări.
Ambasadorii Uniunii Europene au căzut de acord pe 14 aprilie să îl lanseze, dar acordul va fi negociat în detaliu cu deputații europeni.
Certificatul verde digital va cuprinde trei certificate distincte:
- un certificat de vaccinare, care precizează numele vaccinului, data și locul administrării, numărul de doze administrate;
- un certificat de test negativ (PCR sau antigen);
- un certificat pentru persoanele care s-au vindecat de curând după infectare.
Certificatul va avea un cod QR care va asigura „securitatea și autenticitatea” și va conține doar informațiile esențiale, cum ar fi data nașterii, data eliberării și un cod de identificare.
Autoritățile naționale sunt responsabile de emiterea certificatului.
Foto: EPA