”Această variantă virală ne îngrijorează foarte mult, nu neapărat numărul crescut de mutații, ci impactul potențial pe care ele pot să-l aibă. Știm că sunt peste 30 de mutații la nivelul proteinei spike, cea pe care o virusul o are și cu care se leagă de receptori și care e țintită de anticorpii cu rol protectori. Cel puțin 15 sunt localizate chiar în zona critică a proteinei, acolo unde acționează anticorpii, așa că se estimează probabil un potențial crescut pe capacitatea acestei tulpini de a ocoli cel puțin parțial răspunsul imun. Asta nu e deloc bine”, a spus șeful CNCAV, la B1 TV.
Medicul a adăugat că Omicron are ”și acest potențial de a avea contagiozitate cel puțin similară ca tulpina Delta”.
În Africa de Sud, cel puțin în acea provincie de lângă Johannesburg, numărul de cazuri a crescut destul de rapid în circa opt zile, fiind cazuri în școli și la tineri. Trebuie să înțelegem că rata celor care trecuseră prin boală era de peste 60%. Ceea ce înseamnă că trecerea prin boală nu oferă o protecție suficientă în fața infecției cu această nouă variantă virală.
Valeriu Gheorghiță:
Medicul a precizat că sunt așteptate în următoarele săptămâni rezultatele testelor de laborator, care vor confirma dacă această variantă este mai contagioasă și dacă are capacitatea de a evita răspunsul imun.
”Ne interesează să înțelegem și dacă poate fi asociată cu tendința de a genera cazuri mai grave sau cazuri la tineri”, a declarat medicul.
Medicul a amintit că până acum au fost confirmate cazuri în Hong Kong, în Israel și un caz în Europa, în Belgia, însă se teme că ”sunt mai multe infecții generate de această variantă decât avem în evidență”.
”Sunt cazuri de import, la persoane care au avut istoric de călătorie. Trebuie să înțelegem că aceste variante virale se identifică în urma testelor de secvențiere și le identificăm atunci când ele deja sunt într-o proporție suficientă la nivel populațional. Mă tem că sunt mai multe infecții generate de această variantă virală decât avem în evidență”, a mai explicat președintele CNCAV.
Medicul a subliniat că e important să limităm transmiterea variantei.
Cert este că nu avem niște soluții miraculoase la îndemână, trebuie să folosim ceea ce am învățat până acum, și anume este important să limităm transmiterea acestei variante virale. Ce înseamnă – că trebuie să evităm călătoriile neesențiale în țările din Africa de Sud și în mod deosebit în Africa de Sud, în Botswana, unde au fost identificate cazuri.
Valeriu Gheorghiță:
Potrivit lui Gheorghiță, experții susține că Omicron are tendința să devină dominantă cel puțin în Africa de Sud.
”Se estimează pe presupunerea experților că cel puțin Africa de Sud are tendința să devină dominantă, deci intră în competiție cu varianta Delta și probabil că în perioada următoare nu este exclus să devină dominantă în Africa de Sud, or din acest punct de vedere sigur că nu este exclus potențialul de răspândire la nivel global și de a fi responsabilă de un nou val de îmbolnăviri”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiță.
Tot vineri seară, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că noua tulpină de COVID ”ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta”.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!