„Este vorba despre mutații care cresc contagiozitatea acestui virus. Este ceea ce spuneam până în acest moment, atât timp cât acest virus se propagă în rândul populației, are șanse să acumuleze noi mutații, care fie cresc agresivitatea, fie cresc contagiozitatea, fie fac ca acest virus să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.
El a precizat că „vaccinarea rămâne în momentul de față, alături de respectarea măsurilor de prevenție, principala măsură de combatere a răspândirii infecției, de limitare a consecințelor acestei pandemii”.
Categoric, oricând poate să genereze noi mutații. Acestea sunt atent supravegheate la nivel internațional. Nu sunt neapărat elemente care să creeze un nou context din punct de vedere virusologic.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei de vaccinare:
Tulpina indiană, prezentă și în Europa
Coronavirusul se răspândește alarmant în India, iar specialiștii susțin că de vină este noua tulpină indiană.
Cu fiecare zi care trece, situația din spitale este tot mai gravă. Pe lângă lipsa paturilor, a personalului, medicii se plâng că nu mai au nici oxigen pentru pacienți.
Oficialii din India au atras atenția asupra acestei variante după ce ea a început să se extindă în statul vestic Maharashtra, din decembrie 2020 până în aprilie anul acesta.
Elveția este prima țară din Europa unde a fost depistată tulpina indiană a virusului. Ulterior și Grecia a semnalat un caz pe teritoriul său.