În prezent, la nivel naţional, sunt 1.151 de centre de vaccinare, potrivit medicului Gheorghiță, care a precizat că a scăzut ritmul de vaccinare cu AstraZeneca: „Săptămâna viitoare sunt aproximativ 2.000-3.000 de persoane la prima doză la care se adaugă circa 7.000 – 8.000 de persoane care sunt la a doua doză”.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a menţionat că România are disponibile 750.000 de doze de vaccin AstraZeneca.
Despre faptul că mai multe țări europene, care utilizează AstraZeneca, iau în calcul folosirea altui vaccin pentru rapel, Valeriu Gheorghiță a declarat:
„E frustrantă discrepanța măsurilor luate la nivel european, deși toți luucrează cu aceleași date științifice. Aceste recomandări diferite au decredibilizat vaccinul AstraZeneca. România nu a adoptat nicio limită de vârstă, deoarece EMA nu a identificat niciun profil de risc”.
„Din punct de vedere decizional ar fi fost mai simplu să stopăm temporar vaccinarea sau să impunem limite de vârstă, însă nu putem lua decizii care pot influența sute de mii de persoane fără suficiente dovezi științifice”, a completat coordonatorul CNCAV.
Vaccinarea cu AstraZeneca va continua în România pentru toate grupele de vârstă, „pentru că beneficiile depășesc riscurile”, a anunțat președintele CNCAV, după consultările de pe 8 aprilie între reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, INSP, Comitetului de vaccinare şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului.
EMA și OMS au transmis, la începutul lunii aprilie, că o legătură între vaccinul AstraZeneca şi formarea de cheaguri sangvine este „plauzibilă, însă nu confirmată”.