Medicul militar a avertizat încă de la mijlocul lunii iunie că în sezonul rece va crește din nou numărul de îmbolnăviri, din cauza noii tulpini, descoperită în India.
Miercuri seară, el a întărit ipoteza acestui nou val.
Discuția despre valul patru nu este dacă vine, este când vine și care va fi amploarea lui. Mi-aș dori să ne înșelăm cu toții, în toată această pandemie ne-am dorit ca toate predicțiile să nu se adeverească, pentru că nu este ca și cum noi citim undeva aceste date.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare:
Valeriu Gheorghiță a explicat că în fața variantei Delta, imunitatea dată de trecerea prin boală nu e suficientă. Vaccinarea e singura soluție.
La fel se precizează și în comunicatul CNCAV, de altfel: „Vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, serul Pfizer/BioNTech asigurând o protecție la spitalizare de 96%, iar AstraZeneca, de 92%. Vaccinarea cu schemă completă oferă protecție față de boala COVID-19, scade riscul de internare, riscul de complicații și de deces”.
Mergeți în concedii, dar respectați regulile sanitare, e sfatul medicului
Gheorghiță a subliniat că tulpina Delta se propagă foarte rapid inclusiv în Europa, în țări precum Spania, Franța, Italia și Grecia, destinații de vacanță preferate de români.
„Uitându-ne la caracteristicile virusologice și avantajele pe care această variantă le are și uitându-ne la experiența celorlalte țări, vedem că acolo a crescut numărul de cazuri foarte mult: India, Rusia, Africa de Sud, Marea Britanie. Dar ne uităm și în țările vest-europene: Spania, Franța, Portugalia, Danemarca, Olanda, Italia. Crește numărul de cazuri”, a spus el.
Acesta a precizat însă că recomandarea este ca lumea să meargă în concedii – cu două condiții: să respecte normele sanitare și să se vaccineze anti-COVID.
„Recomandarea este să mergem în concedii. Cât se poate de clar. Avem nevoie de această perioadă, este un lucru evident, pe care ni-l dorim cu toții. Nu suntem la momentul la care să stăm în casă”, a spus medicul infecționist militar.
„Noi nu respectăm regulile, adică purtatul măștii, spălatul pe mâini sau să avem grijă la igiena personală, doar pentru că așa ne cere cineva, ci pentru că este pentru protejarea sănătății noastre și a celor din jurul nostru. Știind aceste reguli și având la dispoziție posibilitatea de a te vaccina, eu cred că avem toate instrumentele prin care putem să evităm o creștere semnificativă a numărului de cazuri în perioada următoare”, a încheiat președintele CNCAV.
Trei decese în România din cauza variantei Delta
În România au fost consemnate de INSP 57 de cazuri de infectare cu Delta, iar azi, Iașiul a anunțat că a descoperit, la secvențiere, alte 8 persoane infectate cu SARS-CoV-2 varianta indiană. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, dr. Florin Roșu, a spus chiar că „vorbim garantat de transmitere comunitară”.
Tot azi au fost confirmate două noi decese ale unor persoane infectate cu această tulpină, ridicând bilanțul la 3.
Varianta indiană a COVID-19, denumită de OMS varianta Delta, este cu circa 60% mai transmisibilă decât varianta britanică Alpha, care, la rândul ei, este cu circa 50% mai transmisibilă decât tulpina originală.