Principalele declarații ale lui Valeriu Gheorghiță:

  • În momentul de față, majoritatea studiilor arată în continuare menținerea eficienței ridicate împotriva cazurilor severe, a internării în Terapie Intensivă și a decesului în rândul populației generale. Ca atare, ținta primară a campaniei de vaccinare rămâne prevenția cazurilor severe ce au potențialul de a suprasolicita sistemul medical și de a conduce la mortalitate crescută din cauza maladiei Covid-19.
  • În acest sens, luăm în considerare în primul rând administrarea unei doze 3 categoriei de persoane predispuse la forme severe de boală, cu risc mare de a nu genera un răspuns impun suficient de ridicat după prima schemă de vaccinare, și aici sunt incluse categoriile persoanelor cu condiții de imunosupresie, dar și persoanele care prin natura profesiei au un risc crescut de îmbolnăvire și care sunt implicate în activitățile critice pentru gestionarea pandemiei, precum personalul medical.
  • Ținând cont de situația specifică din România, și anume cu o rată de acoperire vaccinală undeva la circa o treime din populația eligibilă cu vârsta de peste 12 ani, pentru controlul răspândirii infecției în rândul populației, accentul să fie pus pe creșterea ratei de acoperire vaccinală – sigur, în paralel cu consolidarea răspunsului imun la persoanele vulnerabile care deja au primit prima schemă de vaccinare.
  • Este foarte important să înțelegem că nivelul de acoperire vaccinală se corelează cu rata de răspândire a virusului în rândul populației, aici dacă luăm în considerare un nivel bazal de reproducere a cazurilor R0 pentru varianta Delta de circa 6 și o eficiență vaccinală a schemelor disponibile în jur de 80% pentru această tulpină Delta, iar administrarea unei doze suplimentare ar duce la o creștere a eficienției la 95%. Administrarea practic a acestei doze suplimentare ar reduce nivelul bazal de reproducere a cazurilor de la 6 la 29, în timp ce o creștere a ratei de acoperire vaccinală de la 30% la 45% ar reduce rata bazală la 3,24.
  • Agenția americană pentru medicamente și alimente a autorizat administrarea unei doze booster doza 3 la categoria de persoane vulnerabile, peste 65 de ani, persoane cu afecțiuni cronice, indiferent de grupa în care vorbim, dar și personalului medical.
Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să rezolve problema care accelerează degradarea
Recomandări
Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să rezolve problema care accelerează degradarea

În România sunt în curs de optimizare atât platforma de vaccinare, cât și registrul de vaccinare. La acest moment, vorbim de administrarea dozei 3 cu un vaccin pe bază de ARN mesager, respectiv Pfizer sau Moderna pentru scheme de vaccinare care au avut inițial acest vaccin, iar persoanele care au primit vaccin de la AstraZeneca propunerea pe care a abordat-o toate celelalte state a fost de a administra unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager.

  • Am transmis către Ministerul Sănătății definirea acelor categorii vulnerabile de afecțiuni în cazul persoanelor care necesită doza suplimentară. Pentru a beneficia de doza suplimentară, aici vorbim de pacienți oncologici, cu tumori solide, cât și pacienții care au afecțiuni oncologice hematologice, pacienți care se află în faza post-terapie oncologică, dar care au factori agravanți.
  • O altă categorie sunt pacienții post-transplant cu sau fără patologie asociate. Și pacienții cu afecțiuni cronice cum sunt bolile pulmonare, cardiovasculare, cele hepatice, hematologice, renale (pacienții cu dializă), bolile endocrinologice și aici menționez diabetul zaharat, cele reumatice, dermatologice grave, boli psihiatrice, cele congenitale. O a patra categorie pacienții cu imunodeficiențe moderate sau severe, pacienții cu infecții HIV.

Luăm în considerare devansarea termenului anunțat pentru administrarea dozei 3, știm că Agenția medicamentului urmează să se pronunțe la data de 4 octombrie față de recomandarea de autorizare a dozei 3 și a dozei suplimentare.

Primele clipe ale dezastrului din Spania. Șoferii din Valencia așteptau liniștiți la semafor | VIDEO
Recomandări
Primele clipe ale dezastrului din Spania. Șoferii din Valencia așteptau liniștiți la semafor | VIDEO
  • Ținând cont de situația epidemiologică actuală, o transmitere accelerată a infeciție cu Sars-Cov-2 la nivel comunitar și în mod deosebit în rândul personalului medical, ca urmare că azi avem 6.800 de cazuri noi, avem aproape 1.000 de pacienți în ATI, practic riscul de expunere este mare.
  • Luăm în considerare devansarea acestui termen, în această săptămână are loc o ședință de lucru în care vor participa experți și reprezentanți ai Ministerului Sănătății, INSP, Agenția Națională a Medicamentului și vom decide care va fi strategia de urmat. Practic ne dorim să începem mai repede doza 3 pentru personalul medical, persoanele peste 65 de ani și persoanele vulnerabile. Ulterior vor fi extinse aceste recomandări, după ce vom avea date suplimentare de la Agenția Europeană a Medicamentului.

Legat de vaccinarea în centrele de învățământ, pot să vă spun că am centralizat situația din 26 de județe prin intermediul DSP-urilor, privind modalitatea de vaccinare în școli la data de 17 septembrie. Sunt 2.468 de unități de învățământ care vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile, sunt propuse 201 centre de vaccinare care vor fi organizate în școli, o parte sunt active, iar alte 1.062 școli arondate în proximitate.

  • În prima săptămână de școală au fost vaccinate în trei județe aproximativ 69 de elevi, 23 în Vâlcea, 18 în București, 28 la centre de vaccinare din proximitate în Hunedoara. În momentul de față sunt deschise și active 22 de centre de vaccinare în unitățile de învățământ în Cluj, Dolj, Hunedoara, Teleorman și Vâlcea.
  • Vaccinarea în cabinete medicilor de familie: în momentul acesta sunt 2.781 de cabinete care au înregistrat activități de vaccinare, distribuția este echitabilă între mediul urban și rural. Județul Timiș are cele mai multe persoane vaccinate în cabinetele medicilor de familie.
  • Sunt 149 de spitale publice care asigură și care au asigurat vaccinare, fiind până la acest moment aproape 8.346 de pacienți care s-au vaccinat în unitățile medicale publice și sunt 27 de spitale private care la fel au posibilitatea de a asigura vaccinarea pacienților. În spitale private au fost vaccinați aproape 1.900 de pacienți.
Alexandr Stoianoglo, candidatul prorus la președinția Moldovei, sponsorizat cu bani din România. Afaceristul care i-a plătit o vacanță de lux
Recomandări
Alexandr Stoianoglo, candidatul prorus la președinția Moldovei, sponsorizat cu bani din România. Afaceristul care i-a plătit o vacanță de lux

Pot să vă dau o veste bună, în momentul de față la nivelul Bucureștiului s-a depășit rata de acoperire vaccinală de 50% din populația rezidentă eligibilă de peste 12 ani. Este vorba de un procent de 50,15%, urmat de județul Cluj, care are în momentul de față 46,32%. 

  • 40% din județe, incluzând și Bucureștiul, au o rată vaccinală de peste 30%, iar aproximativ 55% din județe au rată de acoperire vaccinală între 20% și 30%. Mai sunt două județe: Giurgiu, Suceava care au o rată de acoperire vaccinală de aproape 20%.
  • Avem în acest moment 581 de centre de vaccinare active cu 837 de fluxuri, în perspectiva administrării dozei 3 vom reveni la programul normal de 12 ore pentru centrele de vaccinare active și marea parte a centrelor care au avut activitatea temporar suspendată își vor relua activitatea după ce demarăm această etapă. Pentru doza 3 lăsând la o parte personalul care se va ocupa de vaccinare la locul de muncă, cum e cazul personalului medical, dorim programarea prin Platforma Națională de Vaccinare.
  • Ținând cont de faptul că persoanele eligibile pentru doza 3 care să îndeplinească criteriul de cel puțin 6 luni de la finalizarea schemei inițiale, ar fi persoanele care au fost vaccinate la final de decembrie, ianuarie, inclusiv luna martie. Ceea ce înseamnă un număr aproximativ de 1.100.000 de persoane care au schemă completă de vaccinare până la finalul lunii martie. Este important să evităm aglomerările în centrele de vaccinare și să existe o modalitate ordonată de programare
  • În schimb persoanele care se prezintă pentru prima dată se duc direct, aici nu se schimbă nimic. Ele se vor programa direct cu sau fără programare în centrele de vaccinare. Programarea în platformă pentru cei cu doza trei va fi în cazul persoanelor care se vaccinează în centrele de vaccinare, nu și pentru personalul medical. Vom vedea la ce formulă vom ajunge.

În primăvară, România avea aproape 1.000 de centre de imunizare, cu 1.481 de fluxuri. În prezent, mai sunt funcţionale doar 580, conform datelor comunicate de Comitetul de coordonare a vaccinării, potrivit Hotnews. Autorităţile au început să închidă la jumătatea lunii iunie mai multe centre, din cauza scăderii drastice a ritmului de imunizare.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce purtau militarii nord-coreeni văzuți la Donețk. Șeful spionilor de la Phenian, oferit și el Rusiei
Știrileprotv.ro
Ce purtau militarii nord-coreeni văzuți la Donețk. Șeful spionilor de la Phenian, oferit și el Rusiei
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Alina Bădic anunță vorbele de care trebuie să vă feriți toată viața. Pot avea puterea unui blestem
FANATIK.RO
Alina Bădic anunță vorbele de care trebuie să vă feriți toată viața. Pot avea puterea unui blestem
Sorin Cârțu a spus cât are pensie: „După 45 de ani de fotbal...” + Și-a adus aminte: „Aveam 900.000 de lei în CEC la Revoluție. Știți ce am făcut instant cu ei?”
GSP.RO
Sorin Cârțu a spus cât are pensie: „După 45 de ani de fotbal...” + Și-a adus aminte: „Aveam 900.000 de lei în CEC la Revoluție. Știți ce am făcut instant cu ei?”
Orașul surpriză din România care a luat fața Bucureștiului. Are cel mai mare buget din țară, se construiește pe bandă rulantă și în fiecare zi apar alte locuri de muncă. Obiectivul este să devină localitatea nr. 1 din țară în materie de calitate a vieții și oraș de referință în UE
FANATIK.RO
Orașul surpriză din România care a luat fața Bucureștiului. Are cel mai mare buget din țară, se construiește pe bandă rulantă și în fiecare zi apar alte locuri de muncă. Obiectivul este să devină localitatea nr. 1 din țară în materie de calitate a vieții și oraș de referință în UE
Alina Sorescu, 'regina Halloween-ului' din România! Incredibil cum s-a costumat artista și ce machiaj și-a făcut! FOTO
Unica.ro
Alina Sorescu, 'regina Halloween-ului' din România! Incredibil cum s-a costumat artista și ce machiaj și-a făcut! FOTO
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Financiarul.ro
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Manelistul Bogdan Mocanu ar fi acceptat "sume mari" pentru a-l promova pe pro-rusul Alexandr Stoianoglo. A şters clipul în care îl laudă încontinuu
Observatornews.ro
Manelistul Bogdan Mocanu ar fi acceptat "sume mari" pentru a-l promova pe pro-rusul Alexandr Stoianoglo. A şters clipul în care îl laudă încontinuu
Horoscop 2 noiembrie 2024. Săgetătorii au șansa de a observa cât de mult contează gândurile cărora le permit să se deruleze prin mintea lor
HOROSCOP
Horoscop 2 noiembrie 2024. Săgetătorii au șansa de a observa cât de mult contează gândurile cărora le permit să se deruleze prin mintea lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI