Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID a lămurit pentru cititorii Libertatea ce eficacitate au, în cazul tulpinii sud-africane, cele trei tipuri de ser autorizate în UE și folosite la imunizare în România, adică cele dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca.
În cazul AstraZeneca, cel mai nou intrat în „portofoliul” echipelor de vaccinare, au fost făcute studii țintite, însă numai pe pacienți tineri și au avut un număr redus de voluntari incluși în cercetări.
În cazul celorlaltor două vaccinuri, nu există decât dovezi indirecte privitoare la eficacitatea împotriva tulpinii sud-africane.
AstraZeneca: „Se anticipează o eficiență importantă față de formele severe și critice de boală”
Medicul infecționist Valeriu Gheorghiță a afirmat că, în privința vaccinului de la AstraZeneca, eficacitatea la persoanele tinere – numai pe persoane tinere au fost derulate cercetări – este scăzută pe formele ușoară și medie, dar, pe baza studiilor, se poate anticipa o „eficiență importantă a vaccinării cu AstraZeneca față de formele severe și critice”.
„Din studiile existente, pe un număr relativ redus de voluntari, care includ persoane cu vârstă relativ tânără, practic o mediană a vârstei de circa 31 de ani, vaccinul de la compania AstraZeneca a arătat, într-adevăr, o eficacitate scăzută împotriva COVID-19 simptomatic, formă ușoară și formă medie, cauzată de tulpina de virus sud-africană”, a explicat Valeriu Gheorghiță pentru Libertatea.
Doctorul militar a precizat că nu s-a putut calcula eficacitatea față de forma severă de boală „pentru că studiul respectiv a înrolat, repet, persoane tinere, care nu au risc, de la început, să dezvolte o formă severă”.
Totuși, Valeriu Gheorghiță a subliniat că „pe baza datelor disponibile, se anticipează o eficiență importantă a vaccinului de la AstraZeneca față de formele severe și critice de boală, ceea ce înseamnă că nu este lipsită de beneficii vaccinarea cu acest tip de vaccin pe această tulpină sud-africană. Mai ales la categoriile de persoane vulnerabile, care au risc să dezvolte forme severe de boală”.
Moderna și Pfizer, aceleași concluzii
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a menționat că, în privința serului de la Moderna și a celui de la Pfizer/BioNTech, „nu sunt studii directe de eficacitate, adică studii efectuate pe persoane voluntare care au fost expuse infecției cu varianta virală sud-africană”.
Însă „datele indirecte care provin din studii pe pseudovirus (n.r. – un virus care conține aceleași mutații cu tulpina sud-africană) care au evaluat capacitatea de recunoaștere și neutralizare a anticorpilor recoltați de la persoanele vaccinate cu aceste două tipuri de vaccinuri demonstrează menținerea activității neutralizante față de tulpina sud-africană”, a explicat doctorul infecționist Valeriu Gheorghiță.
Ceea ce înseamnă, indirect, că putem asuma faptul că vaccinarea cu vaccinul de la Moderna și respectiv Pfizer/ BioNTech își păstrează eficiența față de maladia COVID-19 produsă de infecția cu tulpina sud-africană și, în mod deosebit, protecția față de formele severe și critice de boală.
Valeriu Gheorghiță pentru Libertatea:
„Așa încât mesajul este unul cât se poate de clar, de încurajare a vaccinării cu cele trei tipuri de vaccinuri. Cu cât se vaccinează mai multe persoane, cu atât scădem circulația acestui virus în populație, scădem numărul de îmbolnăviri și reducem riscul ca această tulpină virală să acumuleze noi mutații care pot să scape de sub eficacitatea acestor vaccinuri”, a mai spus doctorul infecționist militar pentru Libertatea.
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro