Principalele declarații ale lui Valeriu Gheorghiță:

  • Am concluzionat faptul că la acest moment CNCAV încurajează vaccinarea fermă cu același tip de vaccin în cazul ambelor doze atunci când vorbim de schema de vaccinare cu vaccinul de la compania Astrazeneca, excepție fiind contraindicațiile care sunt prezentate în rezumatul caracteristicilor produsului. Atunci când pacientul dezvoltă  tromboză cu trombocitopenie, după prima doză, sindrom de pierderă capilară, șoc anifilactic.

Datele științifice de la acest moment vor fi reevaluate după finalizarea studiilor clinice și considerăm că este mai prudent la acest moment să așteptăm validarea rezultatelor finale până la a lua o decizie de a combina vaccinuri care folosesc tehnologie diferită.

Valeriu Gheorghiță:
  • Din ceea ce știm în momentul de față este că reactogenitatea la cea de a doua doză cu un vaccin pe bază de ARN mesager este mai crescută comparativ cu schema de vaccinare care folosește același tip de vaccin.
  • Nu putem anticipa frecvența reacțiilor adverse mai scăzută de 1 la o mie pentru că nu au fost înrolați atâția pacienți în aceste studii. Știm că apriția anticorpilor neutralizanți este non inferioară față de schema care folosește vaccinuri cu aceeași tehnologie. Avem încă insuficiente date despre siguranță.
  • Al doilea element important este legat de conceptul „Orașul vaccinează satul”. Până la acest moment au demarat acțiuni de vaccinare cu echipe mobile și centre mobile de vaccinare 1.792 de localități rural din cele 2.862 de comune ceea ce înseamnă circa 62,6% din comunele de la nivel național.
Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”
Recomandări
Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”
  • Aceste acțiuni de vaccinare au fost organizate prin sprijinul echipelor mobile, au fost constituite circa 871 de echipe mobile și au fost vaccinate în total peste 91.225 de persoane până la acest moment.
  • În săptămâna precedentă am reevaluat eficiența  centrelor de vaccinare și la acest moment fac referire la centrele de vaccinare fixe, circa 80% din centre vaccinează mai puțin de 25% din capacitatea de vaccinare alocată fiecărui flux în parte.
  • Motiv pentru care la acest moment 117 centre de vaccinare fixe și-au sistat temporar activitatea. Avem 371 de centre pentru care a fost redus programul de lucru și de asemenea au fost reduse numărul de fluxuri în centrele de vaccinare care au rămas active.
  • În perioada următoare vor fi continuate aceste măsuri de eficientizare  de a menține un echilibru corect între costurile de menținere în activitate a acestor centre, precum cele de servicii, chirii, servicii de curățenie, dezinfecție, etc.
  • În perioada următoare foarte probabil că vom avea mult mai multe centre care vor avea activitatea sistată temporar încât să existe o uniformizare a acoperirii geografice la nivelul fiecărui județ pentru a asigura un acces cât mai bun al persoanelor la vaccinare. Repet, această măsură este luată pe de-o parte pentru a echilibra costurile, dar și pentru a putea permite accelerarea campaniei de vaccinare în rural cu sprijinul echipelor mobile  din aceste centre de vaccinare
  • De asemenea se poate reveni foarte rapid la structura inițială a centrelor de vaccinare fixe în momentul în care cererea pentru vaccinare va crește.
Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România
Recomandări
Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România

Noi anticipăm că în următoarea perioadă vom avea o adresabilitate în creștere în ceea ce privește vaccinarea Covid-19, ca urmarea a potenţialului variantei Delta de a deveni dominantă în rândul populaţiei, la nivel global. De asemenea, aşa cum sunt datele estimate şi preconizate la acest moment, foarte probabil că şi în ţara noastră vom avea o creştere a numărului de cazuri cauzate de tulpina Delta.

  • Până în acest moment sunt 2.548 de medici de familie care înregistrează activități de vaccinare. 1.285 dintre aceștia sunt din mediul rural și au fost vaccinate până acum peste 200.000 de persoane, 54,8% fiind din mediul rural.
  • În ceea ce privește topul județelor după numărul total al persoanelor vaccinate în cabinetele medicilor de familie, cele mai multe au fost vaccinate în județul Timiș: peste 13.000 de persoane, urmat de municipiul București – 10.665 de persoane, județul Mureș 9.899 de persoane, județul Prahova 9.574 de persoane și Argeș 9. 539 de persoane. 
  • De asemenea, din 8 mai știm că persoanele care doresc să se vaccineze au posibilitatea să se prezinte fără programare în centrele de vaccinare. Astfel, în perioada 29 iunie- 5 iulie au fost vaccinate în total cu doza 1, doza 2: 123.592 de persoane, din care cu doza 1: 62.390 de persoane, 91% dintre aceștia s-au vaccinat prin prezentare directă la centre.
  • Acoperirea vaccinală la nivel național este în acest moment: municipiul București are o rată de 45,9%, județul Cluj 42,6%, Sibiu 36,18%, , județul Brașov 33,08%, Timiș 33%. Practic sunt 9 județe care au rată de acoperire vaccinală peste 30%. Sunt 25 de județe care au rată de acoperire vaccinalî între 20%-30% și 8 județe cu o rată sub 20%.
  • Rata de acoperire vaccinală la nivel național  este de circa 28%. Ne apropiem de o treime din populația eligibilă la nivel național.
  • Există un procent de scăpare de sub protecția anticorpilor care apar după boala naturală între 20 și 50 %. Practic avem un risc de 20-50 % să ne reinfectăm cu varianta Delta dacă avem istoric de trecere prin boala.
  • Aş mai vrea să fac câteva precizări legate de reacţiile adverse în general ale vaccinurilor COVID-19 şi voi supune atenţiei dumneavoastră câteva aspecte care sunt propagate şi dezinformează în momentul de faţă în spaţiul public legat de faptul că, după vaccinarea COVID-19, proteina Spike circulă în sânge şi produce efecte adverse grave în rândul persoanelor vaccinate.
  • Aici lucrurile sunt cât se poate de clare şi sunt studii solide în acest sens, după vaccinarea COVID-19 majoritatea proteinei S se exprimă la locul de administrare, de aia se numeşte proteina Spike pentru că are practic un cârlig care o reţine pe membrana celulelor musculare la locul de administrare. Studiile efectuate după doza unu au arătat că există cantităţi extrem de mici de proteine S care circulă în primele două-  patru zile de la vaccinare şi această proteină S dispare odată cu apariţia anticorpilor anti-Sars-Cov-2 pentru că aceasta este cea care generează apariţia anticorpilor.
  • O altă informaţie complet falsă care circulă în spaţiul public şi de aceea mi-am permis să o prezint aici este legată de fertilitate. Se propagă ideea că vaccinarea COVID-19 afectează fertilitatea atât la femei, cât şi la bărbaţi.
  • Sunt date cât se poate de clare, în primul rând ideea a plecat de la faptul că există o asemănare între structura proteinei Spike şi o proteină Sincitina 1 care are rol în maturarea şi în dezvoltarea placentei, însă studiile au arătat că există asemănări foarte mici între aceste două proteine încât probabilitatea să găsim o asemănare între proteina Spike şi orice altă proteine este foarte mare dacă ne-am uitat la ele.
  • În perioada următoare este cât se poate de clar faptul că trebuie să avem grijă la respectarea măsurilor pe care deja le știm de prevenție: mască de protecție, igiena mâinilor, respectarea distanțării fizice, aerisirea încăperilor și evitarea acelor zone aglomerate.
  • Varianta Epsilon, după cum știm, este încadrată ca o variantă de interes și nu este o variantă de îngrijorare. Se punea problema la această variantă de o reducere a activității neutralizante a anticorpilor obșinuți prin vaccinare, este o reducere a anticorpilor a activității neutralizante modestă.
  • Atâta vreme cât avem circulație intensă a viruslului în rândul populației există această probabilitate de adaptare a virusului și de a acumula noi mutații, care pot sa-l facă mai transmisibil, mai contagios, mai agresiv și pot să-i confere acele capacități de a nu mai fi suficient de bine acoperit de protecția vaccinurilor.
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Recomandări
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea

Principalele declarații ale lui Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății:

  • Certificatul digital european a fost lansat pe 1 iulie, până acum a funcționat fără probleme, iar până în această dimineață la ora 10.00 au fost generate 704.064 de certificate. Mare parte dintre aceste, 96% sunt certificate care atestă vaccinarea. Sub 4% certificate Covid care atestă recuperarea sau un test negativ, iar la centrul suport în ultimele 24 de ore sunt înregistrate un număr de 1.224 de apeluri.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Libertateapentrufemei.ro
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
FANATIK.RO
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Unica.ro
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Observatornews.ro
Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei
HOROSCOP
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI