„Nu este așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă, încă avem un număr mic de cazuri, iar circulația, transmiterea este redusă, nu putem să asumăm o transmitere comunitară a acestei variante. Dar vedem că avem deja focare constituite la nivel de comunitate, lăsând la o parte focarele familiale și circa 30%-35% din cazurile diagnosticate nu au un context epidemiologic particular, ceea ce ne duce cu gândul că aceste cazuri au fost dobândite pe teritoriul țării prin transmitere comunitară, chiar dacă este una limitată”, a precizat Valeriu Gheorghiță, vineri seara, într-o emisiune la Digi 24.
De asemenea, șeful campaniei de vaccinare a mai spus că până acum la laboratoarele de analize pentru secvențiereau fost transmise doar probele cu suspiciune destul de mare de varianta Delta.
Numărul cazurilor de COVID care provoacă îngrijorare a ajuns la 1.860, anunţă Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Dintre acestea, cele mai multe sunt cu varianta Alpha, tulpina britanică, 1.699, iar pe un trend crescător se află tulpina Delta, cu 127 de cazuri, se arată în raportul transmis, marți, de INSP.
De asemenea, medicul militar a mai spus la începutul acestei săptămâni că numărul cazurilor cu tulpina Delta a crescut de cinci ori în ultimele 2 luni.