„Sunt aproape 500.000 de persoane programate până pe 8 februarie (la vaccin – n.r.), la care se adaugă cele care trebuie să-și facă rapelul. Suntem cu dozele aproape pe fix: cât avem pe stoc, atât vom folosi”, a explicat Gheorghiță la B1.
Deocamdată, România folosește la imunizare numai vaccinul Pfizer/BioNTech. În curând, urmează să fie distribuit către centrele de vaccinare și cel de la Moderna. Iar cel de-al treilea ser contractat de UE, al AstraZeneca, e așteptat să completeze stocul.
Ne așteptăm ca la finele acestei luni AstraZeneca să primească autorizare de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului. Dacă intră în derulare calendarul de livrare, noi sperăm undeva după jumătatea lui februarie, ar crește semnificativ disponibilitatea dozelor. Asta se va vedea în numărul de persoane vaccinate.
Valeriu Gheorghiță:
O creștere cu adevărat importantă se va înregistra însă abia în a doua lună a primăverii, mai spune medicul: „Din aprilie, numărul de doze va fi mult mai mare. România a suplimentat numărul de doze contractate de BioNTech/Pfizer. Se va derula și contractul cu Moderna și avem contractate 3,5 milioane de doze. Cel mai probabil până la acel moment și compania AstraZeneca va avea autorizare, iar România va avea contractate, din calculele estimate, circa 12 milioane de doze. Cu Pfizer sunt peste 20 de milioane de doze, la care se adaugă 3,5 milioane de doze de la Moderna”.
„Avem ținta de a vaccina peste 10 milioane de persoane până în septembrie”, a mai declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Până joi seară, 338.252 de persoane au fost vaccinate, din care 328.408 cu o doză și 9.844 cu prima doză + rapel.
Vaccinul AstraZeneca are o eficiență mai mică decât cele de la Pfizer și Moderna.
Marea Britanie a început imunizarea cu serul AstraZeneca pe 4 ianuarie, urmată la scurt timp de India.