Declarațiile coordonatorului Comitetului de vaccinare anti-COVID vin în cea de-a doua zi în care au fost raportate peste 200 de noi infectări. Mai exact, 271, după ce marți au fost raportate 233, iar luni, 137.

Medicul militar insistă că în această perioadă este extrem de important să fie vaccinate mai ales persoanele vulnerabile, care pot dezvolta forme severe ale bolii.

„Este important să înțelegem că pandemia nu s-a încheiat și din păcate vedem o creștere a numărului de cazuri în aceste săptămâni. Situația care se prefigurează pentru următoarea perioadă nu este bună, mai ales că varianta Delta are tendința de a deveni dominantă pe teritoriul României. Practic, în săptămâna 30 (26 iulie – 1 august – n.r.), din numărul total al testelor de secvențiere efectuate, peste 89% au ieșit pozitive pentru varianta Delta”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Nu avem niciun motiv să credem că lucrurile se vor liniști. Datele ne arată că acest trend se va menține și creșterea va fi din ce în ce mai mare.

Valeriu Gheorghiță:

„Indiferent de schema de vaccinare, eficiența se păstrează la peste 90% pentru prevenirea riscului de spitalizare, de deces și a formelor grave de îmbolnăvire”, a mai spus medicul militar, precizând că „în această perioadă, în care situația epidemiologică este încă bună”, este nevoie de vaccinarea cât mai multor persoane din rândul vârstnicilor, a categoriilor vulnerabile, pentru că astfel „vor fi protejați și cei care au contraindicație la vaccinare, cei care au sub 12 ani și nu pot să beneficieze de vaccinare și cei care s-au vaccinat și nu au dezvoltat un răspuns imun protector”.

„Dacă intenția de vaccinare a oamenilor nu se schimbă, vom deconta cu toții această rată destul de redusă de acoperire vaccinală. Indiferent dacă vorbim de o imunitate colectivă de 45-50% prin boală și prin vaccinare, ea nu este suficientă ca să reducă semnificativ consecințele îmbolnăvirilor cu varianta Delta, a explicat medicul.

Valeriu Gheorghiță a recunoscut și că ”E ușor de spus că ne dorim să accelerăm campania de vaccinare, însă este foarte greu de implementat acest lucru pentru că indiferent de măsurile care s-ar lua, până la urmă, beneficiarul final este cetățeanul, este omul care, dacă nu dorește să se vaccineze, va fi foarte greu să schimbăm această atitudine”.

Vaccinarea obligatorie nu e luată în calcul

Gheorghiță a declarat că în România nu se ia în calcul, deocamdată, vaccinarea obligatorie a anumitor categorii de angajați, cum s-a stabilit deja în alte state europene.

„Nu s-a discutat acest lucru. Și pe mine m-a surprins că în spațiul public în România se discută tot mai mult despre acest lucru. Nu este cazul de a se discuta la acest moment despre vaccinarea obligatorie”, a spus șeful CNCAV.

România ocupă penultimul loc la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19, cu doar 25% din populație imunizată cu schema completă, potrivit unui bilanţ AFP realizat marți în baza informaţiilor obţinute din surse oficiale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News