Acest anunț a fost făcut marți de preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, când a fost întrebat dacă și în România va fi asigurat persoanelor imunizate pașaportul de vaccinare: „Da. Vorbim de certificatul verde folosit la nivel european”.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a explicat cine se ocupă de implementarea acestui certificat.
Este un demers comun al mai multor instituţii – Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, INSP şi STS. Este un demers european şi România a început de mai mult timp… Mă rog, e un proces de pregătire mai amplu, sunt chestiuni tehnice la care trebuie lucrat.
Andrei Baciu:
Potrivit secretarului de stat, „deadline-ul e luat la nivel european, sunt discuţii cu toate statele membre”.
Certificatul verde digital, care va fi obținut de cetățenii statelor membre de la propriile autorități naționale, ar putea fi disponibil din luna iunie și va fi valabil un an, perioada putând să fie scurtată în funcție de situația epidemică.
I se spune pașaport de vaccinare sau certificat de vaccinare ori chiar certificat COVID, dar numele lui oficial este certificatul verde digital sau adeverința electronică verde și va conține dovada vaccinării, a unui test negativ sau a vindecării recente de COVID.
Ambasadorii Uniunii Europene au căzut de acord pe 14 aprilie să îl lanseze în iunie, dar acordul va fi negociat în detaliu luna viitoare cu deputații europeni.
Toți oficialii europeni au asigurat că deţinerea unui certificat verde digital nu este o condiţie prealabilă pentru a exercita dreptul la libera circulaţie.
Un lucru este cert, însă. Cei care nu au așa ceva ar putea fi nevoiți să se supună restricțiilor impuse de autoritățile țării în care vor să intre, spre exemplu, carantinei.
Ce este certificatul verde digital?
Un certificat verde digital este o dovadă digitală că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, are rezultat negativ la un test relevant sau s-a vindecat în urma unui episod de COVID-19.
Acesta va cuprinde trei certificate distincte:
- un certificat de vaccinare, care precizează numele vaccinului, data și locul administrării, numărul de doze administrate;
- un certificat de test negativ (PCR sau antigen);
- un certificat pentru persoanele care s-au vindecat de curând după infectare.
Certificatul va avea un cod QR care va asigura „securitatea și autenticitatea” și va conține doar informațiile esențiale, cum ar fi data nașterii, data eliberării și un cod de identificare.
Cum poate fi obținut certificatul de vaccinare?
Autoritățile naționale sunt responsabile de emiterea certificatului. Acesta ar putea fi emis, de exemplu, de spitale, de centre de testare, de autorități sanitare. Versiunea digitală poate fi stocată pe un dispozitiv mobil. Cetățenii pot solicita și o versiune tipărită pe hârtie.
Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor.
Care sunt datele incluse în certificat? Sunt datele personale în siguranță?
Certificatul verde digital conține informații esențiale necesare, cum ar fi numele, data nașterii, data emiterii, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic.
Certificatele vor include doar un set limitat de informații necesare. Nu poate fi reținut de țările vizitate. În scopul efectuării verificărilor necesare, se controlează numai valabilitatea certificatului, verificându-se cine l-a emis și semnat. Toate datele referitoare la starea de sănătate rămân în custodia statului membru care a emis certificatul verde digital.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro