„Privind abordarea schemelor de vaccinare, posibilitatea unor scheme de vaccinare heterologice care să combine vaccinul efectuat cu prima doză de la AstraZeneca și a doua doză cu un vaccin pe baza de ARN mesager este o discuție avansată pe care o avem în prezent și este posibil ca săptămâna viitoare să luăm o decizie finală în baza datelor științifice noi care au fost publicate și în baza comisiilor specializate de epidemiologie și sănătate publică de la nivelul Ministerul Sănătății”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
El a arătat că deja Comisia de Epidemiologie din cadrul Ministerului Sănătății recomandă această combinare a vaccinului AstraZeneca cu o doză la rapel de la Pfizer sau Moderna.
„Avem răspunsul Comisiei de Epidemiologie care recomandă utilizarea acestei scheme. Așteptăm răspunsul Comisiei de Sănătate Publică. Foarte probabil că va fi adoptată în România această schemă heteorologă de vaccinare, ținând cont de faptul că avem date științifice pe baza cărora să luăm această decizie. Ea nu contravine deciziilor EMA, fiecare stat își face propria politică de vaccinare pe baza datelor științifice”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Medicul militar a arătat că această schemă mixtă va fi recomandată în special persoanelor sub 60 de ani, cu anumite afecțiuni sau antecedente medicale.
„Sunt identificate anumite categorii de persoane la care sunt luate în calcul administrarea de doze diferite, indiferent dacă BioNTech/Pfizer sau Moderna. În general, persoane sub 60 de ani, de sex feminin, mai ales dacă utilizează contraceptive orale sau se află în primul an de la diagnosticul unei afecțiuni oncologice sau au antecedente tromboembolice sau de trombocitopenie. Fundamentarea este legată de faptul că această schemă pare că același nivel de imunogenitate”, a precizat medicul.
Valeriu Gheorghiță a arătat că patru state deja folosesc această schemă mixtă, iar ea ar putea deveni o practică curentă în viitor, pe baza studiilor științifice.
Cât privește stadiul campaniei de vaccinare, el a precizat că atenția se mută acum pe vaccinarea persoanelor din mediul rural.
„O altă prioritate este legată de conceptul orașul vaccinează satul. Se va amplifica numărul de echipe mobile și activitățile de vaccinare. În acest moment, din 2.862 de comune care sunt prevăzute pentru vaccinare. În aproximativ 1.283 de comune au fost deja echipe mobile. Pe lângă acestea sunt alte 177 de comune în care sunt organizate centre de vaccinare”, a afirmat medicul.
Numărul total de persoane vaccinate, începând cu 27 decembrie 2020, a ajuns la 4.725.239. Campania de vaccinare a încetinit în ultimele săptămâni, fiind vaccinate zilnic în jur de 20.000 de persoane, sub media lunilor anterioare.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro