Valeriu Gheorghiță, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol au susținut marți o conferință de presă, cu puțin timp înainte de startul etapei a II-a de vaccinare, în care sunt incluse persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, dar și oamenii care suferă de 11 categorii de boli cronice.

Conferința a avut loc cu o zi înainte ca România să primească prima tranșă de vaccinuri Moderna, 14.000 de doze. În total, România va primi 3,5 milioane de doze de la Moderna. Decizia privind folosirea unui tip de vaccin din cele două aprobate în Uniunea Europeană, Pfizer sau Moderna, va fi luată de medic, spune medicul Valeriu Gheorghiță, însă un pacient poate refuza tipul de vaccin cu care ar urma să fie imunizat, în funcție de disponibilitatea dozelor din centrul de vaccinare.

„Dacă va fi disponibil la locul de vaccinare, pacientul poate primi tipul de vaccin pe care îl dorește, dacă refuză varianta care i se oferă la centrul de vaccinare. Însă sunt absolut asemănătoare din punct de vedere al eficacității”, a punctat Gheorghiță.

Românii care se încadrează în etapa a doua de vaccinare se pot programa prin platforma de vaccinare, prin medicul de familie, direcțiile de asistență socială, angajator sau sunând la numărul unic care a fost pus la dispoziție de autorități pentru call centerele din toată țara: 021.414.44.25

Întrebat cum vor putea face pacienții cu boli cronici dovada că au astfel de probleme de sănătate în cazul în care aleg să se programeze singuri direct pe platformă, medicul Valeriu Gheorghiță a spus că se merge, practic, pe buna credință.

Ideal ar fi să se programeze prin medicul de familie. Dacă nu au medic de familie, se programează individual, asumând că cele declarate sunt conforme cu realitatea. Nu putem să asigurăm sută la sută acest control.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID:

Principalele declarații ale medicului Valeriu Gheorghiță:

  • Au fost înregistrate 468 de reacții adverse, în total. Au fost 272 de doze pierdute, adică 0,16 la sută din numărul dozelor distribuite.
  • În total au fost recepționate 450.450 de doze, au plecat din centrele de stocare către centrele de vaccinare peste 160.000 de doze.

Este pregătită a doua etapă de vaccinare, pentru care sunt operaționalizate 750 de centre de vaccinare, iar 100 de centre rămân din unitățile medicale. Vor avea 1.066 de puncte de vaccinare, ceea ce va asigura o capacitatea maximă de peste 100.000 de persoane care se pot vaccina în fiecare zi.

  • Platforma de programare va fi gata pe 15 ianuarie, de la ora 15.00 se va putea face programarea.
  • Vom avea și un număr unic la care se poate face programarea: 021.414.44.25 – sunând aici, apelurile vor fi preluate de la unul din call centerele din toată țara.

A crescut intenția de vaccinare la 50 la sută și 11 la sută dintre persoane doresc acum să amâne sau ezită decizia de vaccinare.

  • Au fost 272 de doze pierdute, adică s-a irosit, în medie, o doză de centru. Au fost depășiri ale temperaturii, spargeri ale flacoanelor și au mai fost situații în care nu s-au mai găsit persoane să fie vaccinate la sfârșitul programului.
  • Pentru a gestiona cât mai bine numărul dozelor și pentru a reduce cât mai mult risipa, încercăm să utilizăm la maximum toate dozele. E o procedură în acest sens, cunoscută de toți coordonatorii centrelor.

Ne propunem să nu depășim 0,5 la sută pierderi ale dozelor de vaccin.

  • Media de vaccinare ați văzută, 15-16.000 de persoane, în weekend vorbim de un număr mai mic. Dar orice persoană care vrea să se programeze în weekend o poate face.

Despre vaccinarea profesorilor cu prioritate:

  • Personalul din învățământ este inclus în etapa a II-a, fiecare când dorește să se vaccineze o poate face. Nu e o campanie specială pentru profesori.
  • Se respectă strategia de vaccinare, dacă unii dintre elevii de a 12-a figurează cu boli cronice, se pot vaccina în etapa a II-a. Sunt programați de aparținători.
  • În cazul angajaților, angajatorul poate să-l programeze pe platformă. Fie îl programează cu nume și prenume și alege pentru el ziua și ora, fie face asta angajatul însuși, selectează centrul de vaccinare, selectează intervalul orar și aplică, practic finalizează procesul de programare.

Avem 3,8 milioane de persoane de peste 65 de ani, dacă asociem și persoanele cu boli cronice, vorbim de peste 5 milioane de persoane, dacă aplicăm și procentul de acceptare de 50 la sută, ajungem la 2,5 milioane de persoane vârstnice și cu boli cronice care se pot vaccina în etapa a II-a.

  • Putem atinge imunitatea de turmă dacă asigurăm acest număr de persoane vaccinate.

Despre alegerea vaccinului – Pfizer și Moderna:

  • În momentul de față, ne bazăm pe medicina cu dovezi, cred că e important să luăm în calcul datele de acum. La acest moment, datele nu ne prezic o durată validată de protecție pe care ne-o oferă vaccinul, indiferent de tip.

Sunt absolut asemănătoare din punct de vedere al eficacității. Singurul criteriu de alegere poate fi doar disponibilitatea, pentru că dozele de la Moderna sunt mai puține.

  • Luăm în calcul, când se va întâmpla asta, pe măsură ce devine vaccinată în procent important, să prevedem că o persoană vaccinată și sănătoasă să nu o mai carantinăm dacă se întoarce în țară.
  • Este o situație posibilă, să refuze un pacient un vaccin sau altul, eu cred că important e când ai două tipuri de produse la fel de sigure, să ne protejăm sănătatea.

În aceste situații, persoana respectivă probabil se va vaccina cu alternativa pe care o dorește, că nu o să impunem nimic. E importantă și opțiunea pacientului, dar nu putem lăsa asta la latitudinea pacientului, pentru că nu sunt suficiente doze, din prima tranșă de la Moderna vin 14.000 de doze.

  • Dacă va fi disponibil la locul de vaccinare, pacientul poate primi tipul de vaccin pe care îl dorește, dacă refuză varianta care i se oferă la centrul de vaccinare. Va fi un mecanism la nivel european.

Despre falsificarea adeverințelor:

  • Fiecare adeverință are o semnătură digitală, dacă cienva vrea să o falsifice, cineva poate face asta. Dar ne gândim la securizarea acestor adeverințe prin imprimarea unui timbru sau prin semnătura personalului medical.

Despre medicii care au refuzat să se vaccineze:

  • Nu am un procent de refuz, pentru că atunci când vorbim de numărul de persoane vaccinate vorbim de fapt de persoanele care au fost eligibile pentru vaccinare.
  • Cred că procentul de vaccinare în rândul cadrelor medicale va ajunge la 70-80 la sută.

Despre călătoriile în afara țării ale celor care s-au vaccinat:

  • Condițiile de intrare în fiecare țară aparțin țării respective, nu știu ce condiții vor impune celelalte țări. Intenționăm să modificăm aceste criterii de carantinare, probabil că nu va mai fi recomandarea de carantinare a persoanelor de vaccinare.
  • Dacă se vaccinează și vor să plece, este problema statului în care se duc cum citesc vaccinarea. Adeverința de vaccinare poartă rolul de pașaport de vaccinare până când, la nivelul UE, se va stabili un format anume dedicat tuturor statelor UE.

Persoanele de sub 18 sau sub 16 ani cu boli cronice nu pot primi vaccinul, nu putem trece peste recomandări. Până atunci, aceste persoane să-și protejeze sănătatea.

Despre implicarea cultelor în promovarea vaccinării:

  • Decizia de a iniția o campanie sau activitate de informare aparține cultelor religioase și e o idee bună implicarea în informare pentru că reprezintă una dintre instituțiile cu cea mai mare credibilitate.
  • Noi am avut o singură întâlnire oficială pe tema vaccinării în a doua jumătate a lunii decembrie prin care am prezentat informațiile de atunci legate de tipul vaccinurilor, de cum a fost posibil să se ajungă atât de repede la autorizare și principalele preocupări. Am elaborat un material informativ pe care l-am pus la dispoziția lor.

O persoană nu se poate programa de pe-o zi pe alta, ci la minimum 48 de ora, pentru că vom crea dificultăți în estimarea necesarului de doze. Atunci, prima zi de programare va fi 18 ianuarie, dar persoana respectivă din 15, de la ora 15.00, poate să înceapă să-și facă programarea.

Despre mesajul lui IPS Teodosie:

  • Milităm la dreptul la exprimare și libertatea de a alege să se vaccineze sau nu.

Despre continuarea vaccinării anul viitor:

  • Calendarul de estimare este stabilit până la sfârșitul acestui an, dar în funcție de autorizarea celorlalte vaccinurile se va derula programul de livrare.
  • Scopul este atingerea imunizării în proporiție mare, dar apoi activitatea de vaccinare va continua, probabil, prin intermediul medicilor de familie, ca la orice vaccin.

Despre persoanele care nu au acte de identitate:

  • Nu se pot înscrie în platformă, dar se pot programa prin direcțiile de asistență socială sau prin call center.

Chiar dacă nu au CNP, se pot vaccina. Vorbim de persoanele din afara țării, care nu au CNP.

Despre modul în care oamenii pot face dovada că au boli cronice:

  • Pacienții cu boli cronice ideal ar fi să se programeze prin medicul de familie. Dacă nu au medic de familie, se programează individual, asumând că cele declarate sunt conforme cu realitatea.

Nu putem să asigurăm sută la sută acest control.

  • E important ca persoanele respective să aibă acces la programare și să respecte criteriile respective.

 
 

Urmărește-ne pe Google News