„Partidele sunt pe nicovala opiniei publice și au deasupra mai multe ciocane – ciocanul Comisiei Europene, ciocanul acestor categoriile profesionale care luptă să-și păstreze pensia de serviciu. Și, ca urmare, PNL și PSD nu au curajul să pună mâna pe acest cartof fierbinte. Fiecare încearcă să îl arunce spre celălalt, să bage mâna în foc să ia cartoful”, a spus Valeriu Stoica la Digi24.
„În spatele acestei chestiuni se ascunde lenea. Foarte mulți vor să intre în Poliție, în Armată pentru că vor ieși repede la pensie și după aceea vor putea să facă altceva. Încurajarea nemuncii”, a adăugat el.
România riscă să piardă bani din PNRR
Afirmațiile lui Valeriu Stoica au venit în contextul în care Comisia Europeană a criticat proiectul de lege privind pensiile speciale depus în Parlament, afirmând că are un impact foarte mare asupra reducerii cheltuielilor și că nu rezolvă principiul echității. Și președintele Klaus Iohannis a fost evaziv pe acest subiect.
Totodată, partidul de opoziție USR a criticat, prin vocea președintelui Cătălin Drulă, „decizia PSD-PNL de a apăra pensiile speciale cu prețul pierderii miliardelor de euro din PNRR”.
beneficiază de pensii de serviciu, numite și pensii speciale, majoritatea fiind procurori și judecători, potrivit Casei Naționale de Pensii. Cea mai mare pensie lunară specială depășește 20.000 de lei.
De asemenea, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Marcel Boloş, a declarat că jalonul 215 din PNRR, care se referă la reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale, prevede două condiții esențiale, sustenabilitatea și contributivitatea. „Dacă nu ajungem la o soluţie cu Comisia Europeană, ne poate costa sume de ordinul sutelor de milioane de euro”, a avertizat el.
În acest moment, bugetul pentru pensii speciale este de 0,85% din PIB.
Adrfla • 26.03.2023, 08:34
Domnul Stoica vorbește despre lene referindu-se numai la militari și polițiști, dumnealui fiind de profesie jurist, nu se putea referi la judecătorii și procurorii care ies la pensie la fel de repede sau chiar mai repede decât militarii și polițiștii. Pentru informarea dânsului las aici un tabel cu vechimea și pensia pe care o încasează un subofițer din armata SUA https://ratraceofframp.com/wp-content/uploads/2022/01/E-9-High3-Jan2022.jpg In tabel se vede clar că militarul american poat beneficia de pensie începând din momentul in care a adunat minim 20 de ani de vechime. Nu mai vorbim aici despre valoarea pensiei. În sprijinul celor scrise mai sus și pentru a exemplifica cum sunt priviți militarii în țările civilizate o să adaug aici ceea ce am găsit pe site-ul guvernului britanic, referitor la pensiile militare: A world class pension scheme for your military service When a member of the armed forces reaches their retirement age, they receive one of the most generous pensions available in the UK. This fairly reflects the unique sacrifice they have provided their country throughout their career. All members of the armed forces are automatically enrolled into the Armed Forces Pension Scheme. Unlike all other public schemes, members pay 0% in contributions each month. The scheme is unfunded and paid from the public purse. Sursa:https://www.gov.uk/guidance/pensions-and-compensation-for-veterans#a-world-class-pension-scheme-for-your-military-service
lucas8 • 25.03.2023, 22:12
Vom fi de acord cu punctul de vedere al Comisiei Europene atunci când vor veni și ne vor prezenta date certe că România este singurul stat din UE în care se acordă pensii militare, iar în toate celelalte 22 de țări au fost desființate.
lucas8 • 25.03.2023, 22:11
Toată lumea vorbește doar depre pensiile militarilor, nu mai avem Covid, nu mai avem încălzire globală, nu mai avem război la graniță, nu mai avem nicio altă problemă de rezolvat în România, toate merg ca unse, ÎNTREAGA PLANETĂ E CONECTATĂ LA JALONUL 215 DIN PNRR, TOȚI STAU CU OCHII PE PENSIILE MILITARILOR ROMÂNI PENTRU CĂ AȘA AU DECIS NIȘTE TRĂDĂTORI NEOMARXIȘTI.