Campionul absolut al activității parlamentare este Valeriu Zgonea, fostul Președinte al Camerei Deputaților, potrivit unui raport realizat de IAP.

Raportul IAP este o completare la monitorizarea activității parlamentare pe care o face anual Institutul de Politici Publice

Codașul absolut este deputata Oana Niculescu-Mizil fost PSD, cu o singură luare de cuvânt. Deputata PSD și-a încheiat mandatul în urmă cu un an. Dintre parlamentarii în activitate, se remarcă negativ Sebastian Ghiță (PSD), cu o singură semnătură pe o moțiune și trei luări de cuvânt în aproape patru ani.

Potrivit clasamentului, femeile s-au dovedit cu peste 31,5% mai active decât bărbații. Primele trei doamne parlamentar sunt senatoarele Cristiana Anghel (ALDE), Fedorovici Doina (PSD) și deputata liberală Andreea Paul

Cel mai activ parlamentar a fost în această legislatură Valeriu Zgonea. Performanța lui Valeriu Zgonea ia în calcul numărul impresionant de intervenții (4027 luări de cuvânt), dar marea lor majoritate fiind în calitate de Președinte al Camerei Deputaților. Valeriu Zgonea nu a avut nicio întrebare, interpelare sau moțiune semnată. Pe locul al doilea se află, la mare distanță, Tudor Ciuhodaru (PSD) care a punctat 172 inițiative legislative, 1411 luări de cuvânt, 1188 declarații politice, 203 întrebări și interpelări și 9 moțiuni semnate.

În ceea ce privește activitatea grupurilor parlamentare, cel mai harnic grup din Parlament este cel al parlamentarilor neafiliați, care a reușit să depășească grupul PNL.

Cel mai activ județ, din punctul de vedere al indicelui IAP obținut de senatorii și deputații trimiși în Parlamentul României, este județul Vaslui. La polul opus se află județul Mehedinți. Calculele au luat în considerare toți deputații și senatorii care au deținut un mandat în actuala legislatură. În prezent sunt activi 357 de deputați și 157 de senatori din totalul de 595 de demnitari care au deținut un mandat începând din decembrie 2012. Cei mai mulți și-au dat demisia în anul 2016. În anul 2013, 10 demnitari s-au retras, în anul 2014 s-au retras 18, iar în anul 2015 s-au retras 20, în timp ce în ultimele două sesiuni parlamentare s-au retras 33 de deputați și senatori. Cei mai mulți s-au retras ca urmare a schimbării funcției, mai exact 34 de demnitari, alți 30 s-au retras din cauza unor probleme de natură penală, iar alți 17 s-au retras din alte cauze.

Raportul IAP a fost realizat de Ana Ungheanu și Ana-Maria Iatcu. Ana Maria Ungheanu este absolventă a Masteratului de Relații Internaționale, din cadrul Facultății de Științe Politice, Universitatea din București, iar Ana-Maria Iatcu este absolventă a Masteratului de Economie Internațională și Afaceri Europene, din cadrul Facultății de Relații Economice Internaționale, Academia de Studii Economice, București

 
 

Urmărește-ne pe Google News