Potrivit documentului publicat pe site- ul www.edu.ro şi aflat în dezbatere publică până pe 19 februarie, elevii din clasa pregătitoare vor face, într-o săptămână, trei ore de matematică, una de explorarea mediului, cinci ore de limba română, o oră de educaţie pentru societate, una de religie, două ore de arte vizuale şi lucru manual, două de muzică şi mişcare, două de educaţie fizică, una de dezvoltare personală şi două cursuri opţionale, în care învăţătorul stabileşte ce se va studia exact.
Noutatea absolută în ceea ce priveşte proiectul de programă pentru învăţământul primar e legată de creşterea numărului orelor de sport: se vor face câte două pentru toate clasele, plus două ore de muzică şi mişcare pentru elevii din clasa pregătitoare, clasa întâi şi clasa a II-a.
«Ar fi bine să se aplice programa»
Despre necesitatea introducerii unui număr mai mare de ore la educaţie fizică s-a făcut mare tam-tam în ultima vreme, însă părinţii sunt sceptici că învăţătorii vor respecta “scriptele”.
“Ar fi bine să se şi aplice ceea ce prevede noul program-cadru! Însă în momentul de faţă, la multe şcoli din ţară cadrele didactice preferă să facă matematică şi română în timpul orelor de educaţie fizică. Motivul ar fi că unii dascăli consideră că e mai importantă acumularea de cunoştinţe, dar alţii chiar sunt ei înşişi antimişcare. Nimeni nu zice că nu trebuie să se facă multă carte, dar dacă-i îmbuibăm cu matematică de la 6 ani, nu rezolvăm nimic!”, ne-a declarat Mihaela Gună (foto), preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.
«E haos în sistem»
Cadrele didactice sunt mulţumite că programul-cadru pentru învăţământul primar a fost finalizat, dar mai ales că sunt consultate în dezbaterea publică.
“În momentul de faţă există multe lucruri interpretabile în legislaţia educaţională, care creează haos în sistem, şi sperăm ca măcar de data aceasta, pentru învăţământul primar lucrurile să fie mai limpezi. Numărul orelor de matematică nu va scădea, ceea ce e un lucru bun, la fel ca şi faptul că se va face mai multă educaţie fizică”, ne-a spus Marius Nistor (foto), preşedintele Federaţiilor Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro