Producătorul francez de medicamente a testat vaccinul său pe 153 de adulți cu trei niveluri de dozaj (scăzută, medie și mare) cu o vaccinare în două doze la o distanță de trei săptămâni.
Valneva a declarat că vaccinul a fost „în general sigur și bine tolerat la toate grupurile de doze testate, fără probleme de siguranță identificate de un comitet independent de monitorizare a siguranței datelor”.
Vaccinul Valneva nu folosește ARN mesager, precum cele de la Pfizer/BioNTech și Moderna, ci se bazează pe un virus inactiv. Cel de la AstraZeneca se bazează pe un adenovirus, un virus inofensiv care transmite „instrucțiunile” virusului care cauzează COVID-19.
Cele mai frecvente efecte adverse raportate au fost ușoare sau moderate. În plus, studiile au arătat că vaccinul produce niveluri mari de anticorpi împotriva coronavirusului.
Pe baza acestor rezultate, compania a anunțat că va lansa studiile clinice de faza trei cu doza cea mai mare de vaccin.
Valneva a mai declarat că intenționează să prezinte vaccinul spre aprobare în Marea Britanie în toamna acestui an și a spus că discuțiile cu alte organisme de reglementare sunt în curs de desfășurare.
De asemenea, compania a semnat un acord cu Marea Britanie pentru 190 de milioane de doze până în 2025 într-o tranzacție în valoare de până la 1,4 miliarde de euro. Valneva a mai spus că se așteaptă să furnizeze 60 de milioane de doze până la sfârșitul primului trimestru al anului 2022.
Secretarul de stat britanic însărcinat cu campania de vaccinare anti-Covid, Nadhim Zahawi, a declarat, într-o conferință că rezultatele testelor în ceea ce privește serul Valneva „sunt foarte promițătoare și oferă o speranță reînnoită că un vaccin care utilizează un virus inactivat ar putea oferi o protecție puternică împotriva variantelor de coronavirus” .
Foto: Profimedia