Pe 12 și 16 septembrie 2024, prețul unei acțiuni a ajuns la 1 cent. În aceste condiții, capitalizarea bursieră a companiei miniere s-a redus la doar 12,5 milioane de dolari canadieni (9,2 milioane de dolari SUA). 

Evoluția valorii la bursă a acțiunilor Gabriel Resources în ultimul an

Înainte de pierderea procesului cu România pentru proiectul Roșia Montană, respectiv anterior datei de 8 martie 2024, capitalizarea bursieră ajunsese la o valoare totală de 900 de milioane de dolari canadieni (660 de milioane de dolari SUA), iar o acțiune se tranzacționa la prețul de 0,87 de dolari.

Demisie importantă din consiliul de administrație

Luni, 16 septembrie, a fost anunțată demisia „cu efect imediat” a unuia dintre membrii consiliului de administrație, nominalizat în 2019 de fondul Tenor Capital Management LLC, unul dintre acționarii importanți ai companiei. 

„Gabriel Resources Ltd. anunță că Daniel Kochav, nominalizat de Tenor Capital Management LLC (Tenor), și-a prezentat demisia din funcția de membru al consiliului de administrație al Companiei, cu efect imediat. Prin filiala sa, Enescu Investments, Tenor a renunțat la dreptul său de a nominaliza un succesor sau observator în consiliul de administrație al Societății, de asemenea cu efect imediat”, se precizează în anunțul postat pe portalul bursei din Toronto. 

Acest fond, care funcționează ca o societate de administrare a investițiilor, deține al doilea pachet ca mărime (16,73%) din acțiunile Gabriel Resources. Ceilalți acționari semnificativi sunt tot fonduri de investiții: Kopernik Global Investors (17,11%), Electrum Global Holdings (13,25%), Paulson & Co (12,46%) și The Baupost Group (10,84%). Tot pe 16 septembrie 2024 a avut loc cea mai mare tranzacție din ultimele două luni, cu un număr de 663.965 de acțiuni.

Șapte procese împotriva ANAF și ORC

Compania canadiană a inițiat, separat sau împreună cu subsidiara din România – Roșia Montană Gold Corporation SA (RMGC), șapte procese față de instituții ale statului român, patru la Tribunalul Alba, două la Judecătoria Sectorului 5 și unul la Curtea de Apel București.  

Procesele de la Tribunalul Alba vizează anularea încheierii de la Oficiul Registrul Comerțului, prin care ANAF a pus sechestru pe acțiunile deținute de canadieni la RMGC. Cauzele de la Judecătoria Sectorului 5 sunt „contestații la executare”, raportate la demersurile ANAF de recuperare a sumei de circa 10 milioane de dolari, despăgubiri acordate de Tribunalul Centrului Internațional pentru Soluționarea Litigiilor privind Investițiile (ICSID) României prin decizia din 8 martie 2024. 

Singurul proces care a primit o soluție la instanța de fond este cel de la Curtea de Apel București, unde Gabriel Resources a depus o contestație față de un act administrativ fiscal emis de ANAF ulterior datei de 8 martie. 

Centrul orașului Roșia Montană

Acțiunea companiei miniere a fost respinsă, dar există posibilitatea unui recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. În august 2024, reprezentanții Gabriel Resources anunțau depunerea unei „notificări de litigiu” împotriva României ca urmare a deciziei Agenției Naționale de Resurse Minerale de a nu prelungi termenul licenței de exploatare de la Roșia Montană. 

„Ultimatum” oferit României

Prin notificarea adresată Guvernului și Administrației Prezidențiale, compania canadiană a oferit un „ultimatum” de 90 de zile, timp în care se arată deschisă la negocieri, înainte de a se adresa din nou unei proceduri de arbitraj.

„Societatea consideră că această decizie nejustificată și arbitrară, contrară legislației românești, reprezintă o nouă încălcare flagrantă de către România a statului de drept și a drepturilor de investiții stabilite ale grupului, protejate de multiple tratate bilaterale de investiții. Momentul acestei decizii, la numai 3 luni de la încheierea arbitrajului ICSID al companiei împotriva României, confirmă cu tărie o decizie calculată și condusă politic de a împiedica irevocabil Gabriel și RMGC să dezvolte proiectul de aur și argint de la Roșia Montană fără un proces echitabil sau o compensație corectă”, au transmis reprezentanții Gabriel Resources.

La 30 iunie 2024, reprezentanții firmei canadiene anunțau că mai au 2,5 milioane de dolari în cont și că au plătite anticipat onorariile juridice aferente cererii de anulare a deciziei Tribunalului ICSID, în valoare de până la 1,5 milioane de dolari SUA. 

Urmărește-ne pe Google News