În 2018, punctul de amendă a fost plafonat la 145 de lei, valoarea din acest an.
„În condițiile în care, conform Programului de Guvernare, în anii viitori sunt preconizate creșteri ale salariului minim brut pe economie, pentru a nu genera creșteri excesive ale cuantumului amenzilor raportat la veniturile cetățenilor și la gravitatea faptelor, această măsură va fi propusă pentru adoptare în ședința de Guvern”, se arată în comunicatul Ministerului de Interne.
Cuantumul amenzilor rutiere se situează între 290 și 2.900 de lei, iar în cazul contravențiilor aplicate persoanelor juridice, acestea pot ajunge până la 14.500 de lei.
Potrivit Codului Rutier, amenzile contravenționale se stabilesc în funcție de numărul punctelor-amendă aplicate, iar valoarea unui punct-amendă reprezintă 10 la sută din salariul minim brut pe economie, stabilit prin Hotărâre a Guvernului.
Măsura plafonării valorii punctului de amendă va fi însoțită de acțiuni cu caracter preventiv în domeniul siguranței rutiere, prevenirea accidentelor fiind principala prioritate a Poliției Rutiere, conform sursei citatate.
Propunerea de plafonare a valorii punctului de amendă la nivelul actual va fi integrată într-un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal – bugetare în anul 2018, care va fi promovat în Guvern de Ministerul Finanțelor Publice și prin care va fi modificată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Citește și VIDEO/Europa ne taie porcii înainte de Ignat. Cel mai vechi târg de animale s-a închis
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro