Automobilistii trebuie sa se preocupe in noul an si pentru schimbarea rovinietei. Din fericire pretul acesteia nu se modifica fata de anul 2005.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale aduce la cunostinta utilizatorilor retelei de drumuri nationale din Romania ca rovinietele, documentele care atesta in original achitarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, se pot elibera cu 30 de zile inainte de data expirarii valabilitatii.
Reamintim ca tarifele din anul 2005 raman neschimbate, iar valabilitatea rovinietelor este de 12 luni, incepand cu data solicitata de utilizator. (de exemplu o rovinieta cumparata cu data de 4 ianuarie 2006 va fi valabila pana pe 3 ianuarie 2007). Astfel rovinietele care nu au expirat in prima zi a anului 2006 sunt in continuare valabile pana la data prevazuta in document.
Achitarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania si obtinerea rovinietei se efectueaza la oficii postale apartinand companiei Posta Romana (430 centre), statii de distributie a carburantilor auto apartinand SC Petrom SA (362 centre), MOL Romania Petroleum Product SRL (75 centre), Rompetrol Downstream (72 centre), OMV Romania (69 centre), Lukoil Downstream (88 centre), SC Agrotransport Bihor SA (2 centre), SC Fix Oil SRL (2 centre), filiale apartinand CEC SA (40 centre), precum si la subunitatile teritoriale ale CNADNR (76 centre).
Pentru eliberarea rovinietei anuale trebuie sa prezentati urmatoarele documente:
– persoane fizice: certificat de inmatriculare sau carte de identitate a vehiculului in original sau copie, dupa caz; documente vamale pentru vehiculele inmatriculate temporar; buletin sau carte de identitate a platitorului pentru intocmirea documentului care atesta plata tarifului;
– persoane juridice: certificat de inmatriculare sau carte de identitate a vehiculului in original sau copie, dupa caz; certificat de inregistrare la Registrul comertului, certificat de inscriere si cod fiscal pentru asociatii si fundatii, original sau copie, dupa caz; documente vamale pentru vehiculele inmatriculate temporar; buletin sau carte de identitate a platitorului pentru intocmirea facturii.
Achitarea tarifului de utilizare pentru vehiculele achizitionate in sistem leasing sau vehiculele inchiriate, se poate face de catre locatar/chirias, in baza unui mandat eliberat de societatea de leasing (locatorul) sau de proprietar, intrucat responsabilitatea achitarii tarifului de utilizare revine detinatorului vehiculului si nu utilizatorului acestuia.
Cat costa rovinieta
Non Euro Euro I Euro II si peste
Turisme 24,0 21,0 16,8
Microbuze 216,0 210,0 204,0
Autocare 510 450 390
Marfa intre 3,5t si 7t 240,0 228 210
Marfa intre 7t si 12t 540 480 420
* Preturile sunt exprimate in euro.
Amenda poate ajunge la 4,5 milioane lei
Chiar daca folosesc reteaua de drumuri nationale doar in concediu, romanii nu pot cumpara rovinieta doar pentru acea perioada. Rovinieta se vinde cetatenilor romani doar pentru o perioada de 12 luni. Din fericire, achizitionarea rovinietei nu este conditionata de inceputul noului an, ci de parasirea localitatii cu automobilul.
Daca pentru romani nu se tine cont, daca folosesc drumurile nationale doar in concediu sau pe o perioada mai mica de un an strainii beneficiaza de roviniete cu valabilitate de o zi, o saptamana, 6 luni sau un an de la valoarea declarata. Totusi, rovinieta nu este obligatorie pentru persoanele care nu vor parasi localitatea. Soferii care vor risca sa circule pe drumurile nationale fara sa posede rovinieta risca amenzi mari. Soferii de autoturisme vor plati amenzi de pana la 4,5 milioane de lei. Amenzile pentru soferii de microbuze pot ajunge pana la 25 de milioane de lei. In cazul autocarelor amenda ajunge la 45 milioane de lei, iar autovehiculele care transporta marfa pot plati chiar si 70 milioane de lei.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!