Anca are doi copii. Pe Sara (3 ani) şi pe Alex (un an). Femeia stă acum acasă pentru a-l creşte pe Alex, dar spune că nu a auzit până acum de existenţa tichetelor de creşă pe care le-ar fi primit dacă s-ar fi întors la serviciu imediat după naşterea copilului.
“Nici nu am ştiut că pot lua aceşti bani dacă aş fi decis să revin la muncă după ce l-am născut pe Alex”, ne-a declarat Anca. Şi ca ea sunt multe mămici, dar şi mai multe sunt cele care au copii de până la 3 ani şi lucrează, dar nu primesc nici un ban în plus de la angajator. Asta deşi legea e în vigoare din 2006, iar anul acesta a fost dat ordinul de ministru 699/2014, conform căruia “părinţii care au copii cu vârste cuprinse între 0-3 ani, dar care nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârsta de până la 2 ani, pot beneficia, lunar, de tichete de creşă în valoare de 430 de lei”.
Sunt date de angajator
Tichetele sunt acordate de angajator, el fiind cel care stabileşte criteriile de selecţie a angajaţilor care urmează să beneficieze de ele. Pentru a primi tichete de creşă, salariaţii trebuie să întocmească o cerere, să aducă actul doveditor eliberat de creşa la care este înscris copilul, o declaraţie pe propria răspundere conform căreia celălalt părinte nu beneficiază de tichete de creşă şi nici de concediul şi de indemnizaţia de creştere a copilului, livretul de familie, precum şi alte documente solicitate de angajator, în funcţie de regulamentul intern. Se pare însă că puţine din creşele private şi de stat din ţară acceptă aceste tichete.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro