În plin sezon estival, sute de mii de oameni intră lunar în Marea Neagră, unde pot exista substanțe periculoase sau bacterii. Direcția de Sănătate Publică monitorizează constant calitatea apei, iar pentru ca apa să fie potrivită pentru îmbăiere, concentrația de E.coli și enterococi depistată trebuie să se încadreze în valorile stabilite de directivele europene. Aceste valori trebuie să asigure oamenii că nu se expun niciunui risc de sănătate atunci când intră în apă.

Rezultatele măsurătorilor independente arată însă valori și de peste 100 de ori mai mari decât cele raportate de DSP pentru aceeași perioadă în punctele: Corbu, Mamaia – Enigma, Eforie – Belona și Venus – Silva. 

Concret, pentru data de 17 iulie 2024, DSP a raportat următoarele valori: 

FOTO: PressOne

Măsurătorile Press One și Info Sud-Est arată însă valori extrem de mari comparativ cu cele oficiale:

FOTO: PressOne

Practic, pentru E.coli, valorile obținute din analiza independentă au fost și de 3 ori mai mari decât cele prevăzute de lege în cazul plajei din Venus, zona Silva, iar valorile pentru enterococi au ieșit și de 270 de ori mai mari decât cele maxime. 

Analiza făcută de cele două publicații a fost realizată de Regia Autonomă Județeană Constanța, care are un laborator acreditat RENAR și după aceleași standarde ISO (7899-2 la enterococi și 9308-1 la E-coli) specificate de legislație, după instrucțiunile instituției și cu recipientele sterile oferite de instituție.

Jurnaliștii au trimis pe mail o solicitare în care au întrebat DSP dacă rezultatele obținute de ei pot pune în pericol sănătatea publică, iar instituția a transmis că probleme la calitatea apei sunt într-adevăr la Vadu și la Corbu, dar că restul stațiunilor nu sunt afectate.

E. coli este o bacterie care face parte din flora intestinală normală a oamenilor și se găsește de obicei în apă sau în alimente contaminate cu materii fecale. Majoritatea tipurilor de E. coli sunt inofensive sau se manifestă prin diaree scurtă, dar sunt și câteva tulpini care pot provoca crampe stomacale severe, diaree cu sânge și vomă.

Investigația completă poate fi citită pe PressOne

Urmărește-ne pe Google News