În Nepal, criza COVID se desfășoară după un scenariu deja familiar în India vecină. Numărul de cazuri a crescut substanțial, spitalele sunt copleșite, iar premierul a cerut ajutorul altor țări.

Autoritățile au confirmat în jur de 20 de cazuri la suta de mii de locuitori, o proporție asemănătoare cu cea confirmată de India cam acum două săptămâni.

Săptămâna trecută, în jur de 44% din testele COVID efectuare în Nepal au ieșit pozitive.

„Ce se întâmplă în India acum este un posibil scenariu înfricoșător pentru viitorul Nepalului, dacă nu vom putea aduce sub control ultimul val COVID care ia tot mai multe vieți”, a avertizat președintele Crucii Roșii din Nepal, doctorul Netra Prasad Timsina.

„Trebuie să acționăm acum și trebuie să o facem rapid pentru a avea o șansă să controlăm această catastrofă umană. Virusului nu îi pasă de granițe, iar aceste variante fac ravagii în Asia”, a declarat și Alexander Matheou, directorul pentru Asia Pacific al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, citat de Reuters.

Explozia numărului de cazuri a stârnit temeri că Nepalul se află în pragul unei crize asemănătoare cu cea care a devastat India. Sau chiar mai rea.

Agamiță Dandanache, varianta 2024. PNL și PSD continuă tradiția impunerii de oameni de la centru în teritoriu
Recomandări
Agamiță Dandanache, varianta 2024. PNL și PSD continuă tradiția impunerii de oameni de la centru în teritoriu

Nepalul are un sistem sanitar mult mai fragil și mai puțini doctori pe cap de locuitor decât India. Și campania de vacinare decurge mai lent decât în țara vecină.

Evenimentele cu mulți participanți, inclusiv festivalurile, mitingurile politice sau chiar nunțile, au permis răspândirea virusului, iar relaxarea cetățenilor nu a făcut decât să alimenteze criza.

Nepalul și-a înăsprit restricțiile la graniță și a impus lockown-uri în cele mai afectate regiuni, inclusiv capitala. Dar unii experți se tem că măsurile nu sunt suficiente și că virusul se va extinde în întreaga țară.

Alpiniștii aflați în tabăra de bază de pe Everest au declarat că mai multe persoane de acolo s-au îmbolnăvit și au plecat spre Kathmandu, pentru a se interna.

Guvernul susține însă că nu a confirmat în mod oficial cazuri de infectare pe Everest. Comentatorii spun că autoritățile nu vor să închidă muntele pentru turiști, din simplul motiv că alpiniștii reprezintă principala sursă de valută a țării.

Virusul a trecut granița

Acum doar o lună, Nepalul confirma doar 100 de cazuri pe zi, foarte puține, pentru o populație de 31 de milioane de oameni, chiar și în condițiile unui număr redus de teste.

Unii experți spun că explozia cazurilor are drept cauză valul COVID din India. Cele două țări au o lungă graniță comună.

Babadag, oraşul nunţilor între copii. Explicaţia autorităţilor care nu intervin: „comunitatea e una închisă şi deseori refuză a comunica în limba română”
Recomandări
Babadag, oraşul nunţilor între copii. Explicaţia autorităţilor care nu intervin: „comunitatea e una închisă şi deseori refuză a comunica în limba română”

Nepalezii care merg în India nu trebuie să mai prezinte vreun document, atunci când se întorc în țară. Mulți nepalezi au afaceri în India, și invers, iar circulația peste graniță este chiar intensă.

Mai mult, în ultimele săptămâni, unii indieni au venit în Nepal pentru tratament sau pentru a pleca într-o țară terță, în încercarea de a se pune la adăpost de tragedia din țara lor.

„Este foarte greu să oprim mobilitatea dintre cele două țări”, a declarat Samir Adhikari, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății.

În ultimele zile, Nepalul a înăsprit aceste reguli, inclusiv prin reducerea numărului punctelor de trecere. Însă doctorul Sameer Mani Dixit, un expert în sănătate publică din Nepal, spune că aceste noi măsuri vin prea târziu și că virusul s-a răspândit deja în țară.

Festivaluri și nunți

Criza din Nepal a început în aprilie, într-un moment în care premierul K. P. Sharma Oli promova un remediu natural pentru COVID.

Oli spunea că boala poate fi tratată cu frunze de guava. Nu era prima declarație de acest gen. Anul trecut, el susținea că nepalezii au un sistem imunitar mai puternic decât restul lumii, deoarece mănâncă foarte condimentat.

În luna aprilie, nepalezii s-au adunat la festivaluri religioase, atât în țară, cât și în India. În țara vecină, nepalezii s-au alăturat hindușilor care s-au scăldat în Gange în timpul Kumbh Mela, una dintre cele mai mari sărbători religioase din lume.

Putin e „ca bunicul meu care se îmbată la o petrecere de familie și îi deranjează pe toți”. Fragmente exclusive din cartea „Patriot. Memorii” de Aleksei Navalnîi, care va apărea în România pe 22 octombrie (III)
Recomandări
Putin e „ca bunicul meu care se îmbată la o petrecere de familie și îi deranjează pe toți”. Fragmente exclusive din cartea „Patriot. Memorii” de Aleksei Navalnîi, care va apărea în România pe 22 octombrie (III)
Valul COVID din India lovește și Nepalul. Confruntați cu o explozie de cazuri, medicii se tem de „o catastrofă umană”
Numeroși oameni s-au adunat la festivalul Sindoor Jatra, parte a sărbătorii Bisket Jatra, la marginea orașului Kathmandu, la mijlocul lunii aprilie | FOTO: EPA

Printre cei care au participat la această sărbătoare s-au numărat fostul rege al Nepalului, Gyanendra Shah, și regina Komal Shah, care au fost internați în spital cu COVID după ce s-au întors în țară, potrivit unei declarații oficiale a spitalului internațional Norvic din Kathmandu.

Cam în aceeași perioadă, mii de nepalezi s-au adunat în capitală pentru festivalul religioas Pahan Charhe. Alții s-au strâns în Bhaktapur, un oraș apropiat, pentru a sărbători Bisket Jatra, deși autoritățile le-au interzis acest lucru.

O pancartă ținută de un protestatar, la un miting împotriva deciziei autorităților spunea clar: „Sărbătoarea noastră ne este mai dragă decât viața”.

Pe 24 aprilie, când numărul zilnic de cazuri ajunsese la 2.400, premierul inaugura, cu zeci de jurnaliști alături de el, un turn care îl înlocuia pe cel distrus de cutremurul din 2015.

Pe 29 aprilie, când autoritățile au anunțat 4.800 de cazuri pe zi, autoritățile au impus un lockdown de două săptămâni în capitală. După o altă zi, Ministerul Sănătății admitea că sistemul sanitar este copleșit.

„Pe măsură ce numărul de infectări a crescut, a devenit foarte dificil să mai asigurăm paturi de spital pentru îngrijire”, a anunțat ministerul.

Situația i-a înfuriat pe mulți nepalezi. Experții spun că, în vreme ce nu ar fi reușit cel mai probabil să împiedice un al doilea val pandemic, autoritățile ar fi putut să ia mai multe măsuri pentru a-l controla.

Analistul politic Surendra Labh a observat că festivalurile nu ar fi trebuit să aibă loc și că aceste evenimente, dar și nunțile, au dus la răspândirea virusului.

Expertul în politici de sănătate Suresh Panthee spune la rândul lui că Nepalul s-a relaxat după ce a evitat un val epidemic catastrofal anul trecut.

Pe măsură ce cazurile au crescut în India, Nepalul ar fi trebuit să aibă un sistem de carantinare pentru cetățenii care se întorceau în țară. „Am avut suficient timp, dar nu ne-am pregătit”, a spus acesta.

Un sistem sanitar slab

Problema este că Nepalul este una dintre cele mai sărace țări din lume, iar acest lucru este vizibil în starea sistemului sanitar. Potrivit oficialilor, țara are în jur de 1.595 de paturi ATI și 480 de ventilatoare, la o populație de 30 de milioane.

Nepalul are și puțini doctori – 0,7 la suta de mii de locuitori, potrivit Băncii Mondiale, mai puțin decât India spre exemplu, care la rândul ei stă prost, cu 0,9 medici la suta de mii de locuitori.

În weekend, 22 din cele 77 de districte ale țării se confruntau deja cu lipsă de paturi, potrivit autorităților.

Autoritățile au comandat deja 20.000 de butelii de oxigen din străinătate, în condițiile în care cererea s-a triplat în țară.

Marți, armata a început să extindă facilitățile medicale aflate aproape de granița cu India, pentru a îngriji muncitorii nepalezi migranți care se întorc în țară.

Viitorul nu sună bine. Nepalul are o rată de pozitivare de două ori mai mare decât a Indiei, ceea ce, spun experții, sugerează că multe cazuri rămân nedepistate.

Ce urmează

Următoarele câteva săptămâni vor fi cruciale pentru eforturile oficialilor de a controla valul pandemic.

Nu va fi simplu. Joia trecută, autoritățile au impus lockdown-ul în Kathmandu, dar înainte ca acesta să intre în vigoare, unii muncitori migranți au apucat să se întoarcă acasă.

Multe sate au populații importante de vârstnici și acces limitat la servicii de sănătate, iar oficialii se tem că muncitorii migranți care s-au întors au răspândit virusul aici.

Autoritățile au luat și alte măsuri. Din 6 mai, toate zborurile internaționale au fost suspendate. Iar noi reguli care limitează adunările de persoane au fost impuse în 46 de districte.

În următoarele săptămâni, însă, mai multe sărbători vor avea loc. Festivalul Rato Macchidranath va începe luna aceasta lângă Kathmandu, deși organizatorii asigură că vor adopta reguli de distanțare socială și vor impune purtarea măștii.

Unele festivaluri vor avea loc chiar în această perioadă de interdicții, dar guvernul nu mai este în poziția de a spune ceva.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății Jageshwor Gautam:

„Am obosit să spunem oamenilor că trebuie să urmeze măsurile preventive”, a mai spus el.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

O mireasă este acuzată de pedofilie după ce a postat poze de la nuntă. Ce vârstă are soția ei, de fapt. GALERIE FOTO
Știrileprotv.ro
O mireasă este acuzată de pedofilie după ce a postat poze de la nuntă. Ce vârstă are soția ei, de fapt. GALERIE FOTO
Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Poftiți acasă la Anamaria Prodan: "Zici că e bloc!". 30 de imagini din vila de peste un 1 milion de euro, cu cramă, ponton și 5 etaje: „Vreau să îi pun lift”
Libertateapentrufemei.ro
Poftiți acasă la Anamaria Prodan: "Zici că e bloc!". 30 de imagini din vila de peste un 1 milion de euro, cu cramă, ponton și 5 etaje: „Vreau să îi pun lift”
Patru zodii se îmbogățesc până la finalul lunii octombrie. Dau lovitura pe plan financiar și se umplu de bani pe neașteptate
FANATIK.RO
Patru zodii se îmbogățesc până la finalul lunii octombrie. Dau lovitura pe plan financiar și se umplu de bani pe neașteptate
Ce l-a speriat pe grecul Pantelis Kapetanos în România: „Era foarte periculos, dar mi-am zis: «Mă duc și eu după ei!»”
GSP.RO
Ce l-a speriat pe grecul Pantelis Kapetanos în România: „Era foarte periculos, dar mi-am zis: «Mă duc și eu după ei!»”
Din ce își câștigă banii soția lui Pepe. Nu mulți cunosc asta despre Yasmine
FANATIK.RO
Din ce își câștigă banii soția lui Pepe. Nu mulți cunosc asta despre Yasmine
'Doamnelor, să mai gătiți!' Val de reacții pe internet, după o poezie scrisă de Flick, 'domnul Rimă'. Ce spun versurile. Reacțiile curg! 'Cum scrii așa ceva în 2024?'
Unica.ro
'Doamnelor, să mai gătiți!' Val de reacții pe internet, după o poezie scrisă de Flick, 'domnul Rimă'. Ce spun versurile. Reacțiile curg! 'Cum scrii așa ceva în 2024?'
Colaborarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord se intensifică. Se alătură trupele nord-coreene războiului din Ucraina?
Financiarul.ro
Colaborarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord se intensifică. Se alătură trupele nord-coreene războiului din Ucraina?
Detalii tulburătoare în cazul copiilor dispăruţi ai lui Adrian Marțian. DGASPC avea ordin să-i preia, dar i-a lăsat în grija bonei. "Absolut, e un caz de răpire"
Observatornews.ro
Detalii tulburătoare în cazul copiilor dispăruţi ai lui Adrian Marțian. DGASPC avea ordin să-i preia, dar i-a lăsat în grija bonei. "Absolut, e un caz de răpire"
Horoscop 17 octombrie 2024. Taurilor le vine inima la loc pentru că își regăsesc o parte din puterea de a avea încredere în cei apropiați
HOROSCOP
Horoscop 17 octombrie 2024. Taurilor le vine inima la loc pentru că își regăsesc o parte din puterea de a avea încredere în cei apropiați

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI