Astăzi, 19 iunie, toată țara se află sub coduri portocaliu și galben de caniculă.

Codul galben vizează nordul Crișanei, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldova, jumătatea estică a Munteniei și Dobrogea continentală, unde temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 35 de grade și local va fi caniculă.

Local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

De asemenea, un cod portocaliu de caniculă vizează Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, precum și în sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, unde se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată.

Județele aflate sub cod portocaliu și galben de caniculă, miercuri, 19 iunie

Maximele se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat.

Joi, o nouă zi de foc

Miercuri, ANM a emis noi alerte cod portocaliu și cod galben de vreme caniculară, valabile pentru ziua de joi, 20 iunie.

Codul galben vizează Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei, sudul Moldovei, jumătatea estică a Munteniei și Dobrogea continentală, unde temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 35 de grade și local va fi caniculă.

În același timp, meteorologii anunță că valul de căldură va continua să se intensifice, astfel încât în Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei și în jumătatea de vest a Munteniei a fost emis un cod portocaliu de caniculă.

Aici, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 34 și 38 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat. Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Județele aflate sub cod portocaliu și galben de caniculă, joi, 20 iunie

ANM atenționează că și în zilele viitoare, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, iar disconfortul termic se va menține accentuat.

Temperaturi de 38 de grade la București

Pentru Capitală, ANM anunță că miercuri vremea va fi caniculară, cu disconfort termic ridicat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 36 de grade, iar cea minimă de 17 – 21 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat

Joi, 20 iunie, și vineri, 21 iunie, până la ora 10.00, vremea se va menține caniculară, iar disconfortul termic accentuat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 38 de grade, iar cea minimă va fi de 17 – 20 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul, slab și moderat.

Cum ne protejăm de căldura puternică

În aceste condiții, Ministerul Sănătăţii a făcut mai multe recomandări pentru populaţie pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi caniculare.

Conform autorităților sanitare, se recomandă, pe cât posibil, evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11.00 și 18.00.

De asemenea, se recomandă în aceste perioade să se bea zilnic între 1,5 și 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Urmărește-ne pe Google News