Valul trei al pandemiei are efecte tot mai grave în Germania și Franța, într-un moment în care autoritățile și cetățenii dau semne că s-au săturat de restricții, iar campaniile de vaccinare merg prea lent pentru a avea un efect substanțial.

În Germania, cancelarul Angela Merkel a îndemnat autoritățile landurilor, duminică, să facă eforturi pentru a reduce numărul de infectări, scrie Bloomberg.

Șefa guvernului federal a subliniat că este nevoie de restricții suplimentare pentru a stopa „creșterea exponențială” a virusului.

„Avem posibilitatea de a impune restricții de circulație, distanțare socială, reguli privind purtarea măștii”, a spus Merkel, care a adăugat că o strategie riguroasă de testare este, de asemenea, necesară.

Epidemia este în plină creștere în Germania, care a confirmat duminică peste 17.000 de cazuri de infectare și 90 de decese.

Numărul de infectări este în creștere în Germania Sursa: Worldometers

Problema, a spus Merkel, este că landurile abordează în mod diferit această criză.

„Avem o frână de urgență, din păcate, nu este respectată peste tot”, a spus cancelarul, care a subliniat că unele landuri iau măsuri serioase, altele nu.

Potrivit sistemului federal german, landurile sunt libere să decidă propriile reguli în combaterea coronavirusului. Iar micul land Saarland, din sud-vestul țării, a decis spre exemplu să elimine lockdown-ul după Paște.

Merkel a avertizat că dacă autoritățile regionale nu iau măsuri în viitorul apropiat, guvernul federal ar putea schimba legea pentru a impune restricții la nivel național.

Avertismentul lansat de Merkel vine la câteva zile după ce cancelarul a renunțat la decizia de a impune restricții dure de Paște și și-a cerut scuze germanilor.

Profitând de lipsa acestor măsuri dure, mii de germani au ales chiar să plece în vacanță în Spania, scrie agenția dpa, citată de Agerpres.

Doar sâmbătă 60 de avioane din Germania au aterizat la Palma, capitala insulei spaniole Mallorca, a anunţat aeroportul.

Mallorca şi alte insule din arhipelagul Baleare au fost scoase de guvernul german de pe lista zonelor cu risc de coronavirus, la 14 martie, după ce numărul de infectări noi raportate la 100.000 de locuitori a rămas sub 50 timp de şapte zile.

În aceste condiţii, germanii care merg în vacanţă pe insulă nu mai trebuie să se carantineze şi să se testeze la întoarcere, ceea ce a determinat un boom de rezervări de Paşte.

Avertismentul dramatic al medicilor francezi

Situația este poate și mai complicată în Franța, dar acolo, cadrele medicale sunt cele care au tras semnalul de alarmă, după ce autoritățile centrale au ezitat să adopte măsuri mai dure pentru stoparea transmiterii virusului.

Medicii din Paris au avertizat că spitalele vor fi în curând suprasolicitate și că vor fi nevoiți să aleagă ce pacienți pot salva, în condițiile în care locurile la terapie intensivă sunt limitate, scrie Deutsche Welle.

Mesajul a fost transmis președintelui Emmanuel Macron prin intermediul unor texte publicate de ziarele franceze și semnate de zeci de doctori.

În Le Journal du Dimanche, spre exemplu, 41 de medici din regiunea capitalei franceze au subliniat că nu au văzut o situație atât de gravă nici în timpul atacurilor teroriste.

În lipsa unor măsuri drastice, spitalele nu vor mai face față și vor fi forțate să practice „medicină de catastrofă” în următoarele săptămâni, au avertizat doctorii.

Potrivit datelor oficiale, Franța avea în jur de 4.800 de pacienți COVID la terapie intensivă sâmbătă, iar cadrele medicale se tem că ce e mai rău abia urmează.

Numărul de infectări este în creștere în Franța Sursa: Worldometers

Medicii spun că restricțiile prea blânde introduse luna aceasta în Paris și alte regiuni sunt parțial de vină pentru această situație.

Dar Macron a insistat pentru evitarea unui lockdown, chiar dacă bilanțul săptămânal de peste 2.000 de decese a adus țara tot mai aproape de pragul de 100.000 de morți provocate de COVID.

Urmărește-ne pe Google News