Ploile abundente din luna iulie au afectat milioane de oameni din Japonia, China, Coreea de Sud și India, unde s-au produs inundații, alunecări de teren și întreruperi ale alimentării cu energie electrică. Totodată, temperaturile extreme au dus la o creștere a îmbolnăvirilor din cauza căldurii.
În Coreea de Sud, cel puțin 41 de persoane au murit în ultimele zile, iar alte câteva mii au fost nevoite să își părăsească locuințele și să caute adăposturi temporare, în urma ploilor torențiale care au afectat centrul și sudul țării.
„Acest tip de evenimente meteorologice extreme va deveni ceva obișnuit – trebuie să acceptăm că schimbările climatice se întâmplă și să le facem față”, a spus luni președintele Yoon Suk Yeol, care a cerut o revizuire a abordării țării față de fenomenele meteorologice extreme.
Și în Japonia vecină, ploile abundente din sud-vestul țării au provocat inundații din cauza cărora cel puțin șase persoane au murit, iar multe altele sunt încă dispărute.
„Plouă ca niciodată până acum”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției meteorologice nipone, care a cerut vigilență maximă din partea locuitorilor din zonele afectate.
Cu probleme similare se confruntă și Filipine, și Cambodgia, unde inundațiile au perturbat sistemele de transport din capitalele Manila și Phnom Penh.
De asemenea, în nordul Indiei, precipitațiile au dus aproape la un blocaj în mai multe state și au provocat moartea a zeci de persoane, potrivit oficialilor.
În capitala Delhi, 10 iulie a fost cea mai ploioasă zi de iulie din ultimii 40 de ani, au anunțat autoritățile.
Temperaturi extreme în unele zone din Asia
În același timp, alte zone din Asia trec printr-o perioadă cu temperaturi extreme.
O stație meteo din nord-estul Chinei a înregistrat luni o temperatură maximă record de 52,2 grade Celsius. Peste cinci stații meteo din China au depășit luni maxime de 50 de grade Celsius, printre cele mai ridicate din istorie. Aceste temperaturi vin după ce la începutul lunii iunie, Beijingul a înregistrat valori de 40 de grade.
În plin val de caniculă, emisarul american pentru climă John Kerry se află în aceste zile în China pentru a discuta cu oficialii despre reluarea cooperării dintre Beijing și Washington pe tema schimbărilor climatice.
Temperaturi extreme se înregistrează și în unele părți ale Japoniei. În orașul Kiryu, situat în prefectura Gunma, pe insula Honshu, valorile maxime au ajuns luni până la 39,7 grade Celsius, în timp ce în Hatoyama, un oraș aflat în prefectura Saitama, s-au înregistrat 39,6 grade.
În acest context, cazurile de insolație au devenit tot mai frecvente în rândul persoanelor în vârstă din Japonia, care reprezintă 28% din populație.
Capitala niponă Tokyo s-a confruntat în ultimii ani cu temperaturi extrem de ridicate, astfel că oficialii guvernamentali au cerut raționalizarea energiei electrice.
Oamenii de știință au avertizat că frecvența și intensitatea fenomenelor meteo extreme vor continua să crească pe măsură ce criza climatică se accelerează.
Organizația Meteorologică Mondială a precizat în raportul său anual că lumea este pe cale să depășească un prag climatic critic în următorii cinci ani pentru că temperaturile globale continuă să crească peste nivelurile preindustriale.
Cu o populație totală estimată la 4,4 miliarde de oameni, Asia este extrem de vulnerabilă la impactul schimbărilor climatice, iar recentele episoade de vreme extremă au dus la penurii de apă, la pierderea recoltelor și la încetinirea economiei.
Un exemplu a fost cel de anul trecut, când peste 1.700 de persoane au murit și câteva milioane au rămas fără adăpost în urma inundațiilor din Pakistan, țară care trece prin cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, agravată de inflația crescută din cauza inundațiilor care au distrus recoltele.
„Un lucru este foarte clar: ceea ce s-a întâmplat în Pakistan nu va rămâne în Pakistan”, a avertizat premierul Shehbaz Sharif la Adunarea Generală a ONU în septembrie anul trecut.
„Întreaga definiție a securității naționale s-a schimbat astăzi. Și, dacă liderii lumii nu se reunesc pentru a acționa și nu acționează acum pe o agendă comună convenită, nu va mai exista un pământ pentru care să se poarte războaie. Natura va riposta”, a adăugat liderul pakistanez.
„Ironia este că săracii lumii sunt, de fapt, victimele schimbărilor climatice”, chiar dacă nu ei sunt cei care „au creat problema”, a declarat anul trecut pentru CNN Sunita Narain, director general al Centrului pentru Știință și Mediu și ecologist indian veteran.
„Inundațiile, secetele și alte evenimente climatice devastatoare, toate ne arată foarte clar care va fi viitorul”, a adăugat ea.
Foto: Profimedia