Cutremurul de magnitudinea 7,5 care a devastat Peninsula Noto, în centrul Japoniei, la 1 ianuarie, s-a soldat cu peste 200 de morţi şi zeci de dispăruţi, potrivit unui ultim bilanţ provizoriu prezentat de autorităţi.
Seismul a provocat un tsunami cu valuri înalte de câţiva metri.
Această catastrofă a reaprins în Japonia amintirea dureroasă a catastrofei din 2011, în care un tsunami a avariat grav Centrala Nucleară Fukushima Daiichi (nord-est), provocând fuziunea miezurilor a trei reactoare.
1日午後5時40分ごろ石川県志賀町で撮影された映像です。
— NHKニュース (@nhk_news) January 1, 2024
映像を投稿した男性は地震発生直後から高台に避難していましたが、その後、自宅の固定カメラを確認したところ、津波の映像が映っていたということです。https://t.co/XQUWg7IhiD#nhk_video pic.twitter.com/ErqQN3sXGQ
Valuri de până la un metru au început să atingă Centrala Nucleară Shika la 1 ianuarie, către ora locală 16.30 (9.30, ora României), la aproape 20 de minute după cutremur, potrivit operatorului Hokuriku Electric Power.
Au urmat alte valuri, mai mari.
„Analiza noastră a arătat că valuri de până la trei metri au atins, către ora (locală) 17.45 (10.45, ora României), baza centralei, care se află pe coastă, dar la 11 metri deasupra nivelului mării”, declară miercuri AFP un purtător de cuvânt al companiei.
Această centrală, situată în sudul Peninsulei Noto, este protejată şi de un dig de patru metri înălţime, construit după accidentul nuclear de la Fukushima în 2011, a subliniat el.
Hokuriku Electric Power a aflat aceste informaţii mai detaliate despre tsunami după ce a cules date de la un senzor situat în larg, menit să transmită măsurători după seism.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!