Vara lui 2022 a adus un număr record de valuri de căldură care au lovit Europa, aducând cu ele secetă și incendii. Ele vor deveni însă un fenomen normal până în 2035, chiar dacă toate țările își reduc emisiile de gaze cu efect de seră cu atât cât și-au propus, potrivit unei analize publicate joi de Serviciu de meteorologie al Regatului Unit.
Marea Britanie a stabilit un record național în iulie, după ce a depășit pentru prima dată 40 de grade Celsius. Alte recorduri locale au fost doborâte în anumite părți din Spania, Portugalia și Franța, care au luptat și cu incendiile de vegetație, deoarece atât căldura, cât și seceta lasă pădurile și pășunile uscate.
„În urma valului de căldură european din 2003, despre care se estimează că a ucis peste 70.000 de oameni, am prezis că astfel de temperaturi, atât de excepționale la acea vreme, vor deveni norma dacă emisii vor continua. Această predicție a fost acum realizată”, a spus Peter Stott de la Met Office. „Riscurile de vreme extremă, inclusiv incendii, secetă și inundații fulgerătoare, vor continua să crească rapid, dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu vor fi reduse substanțial”.
Noul studiu a fost publicat cu puțin mai mult de două luni înaintea discuțiilor internaționale COP27 despre climă din Egipt. Țările au convenit anul trecut să-și alinieze planurile cu scopul de a limita încălzirea globală la 1,5 C până la sfârșitul COP27.
O analiză realizată de Climate Action Tracker, anul trecut, a constatat că niciuna dintre marile economii ale lumii, inclusiv toate statele membre G20, nu avea un plan care să-și îndeplinească obligațiile în temeiul Acordului de la Paris. Unele țări au prezentat planuri mai ambițioase între timp