În luna august a acestui an, în vreme ce cazurile de coronavirus sporeau văzând cu ochii, medicul Alexandru Gâdea, angajat la Spitalul CF Witting din Capitală, pus pe lista spitalelor care tratează bolnavi de COVID-19, a declarat public că unitatea sanitară nu îndeplinește condițiile necesare pentru a trata pacienții infectați cu SARS-CoV-2.
Spitalul CF Witting se află în subordinea Ministerului Transporturilor.
“Nu avem nimic”
“Practic, nu îndeplinim nicio regulă conformă pentru a funcționa drept spital COVID. Nu avem infecționist, nu avem epidemiolog, nu avem ATI. Nu avem nimic!”, spunea Gâdea la Antena 3, la jumătatea lunii august.
O săptămână mai târziu, medicul, care este și membru în Federația sindicală “Solidaritatea Sanitară”, a fost concediat de managerul spitalului, Cristian Sorin Banu. Decizia de a-l demite a stârnit un nou scandal și un val de critici la adresa lui Banu din partea sindicatelor din domeniu.
O lună mai târziu, problemele de la Witting reclamate de medicul Gâdea au început să iasă la iveală, iar autoritățile au decis detașarea de medici ATI în spital.
La începutul lui octombrie, chiar premierul Ludovic Orban l-a amenințat pe managerul Banu cu demiterea, în cazul în care nu operaționalizează secția ATI.
Banu s-a apărat spunând că a trimis adrese către autorități, însă nu s-a luat nicio măsură.
La “Witting” nimeni nu vrea să rămână
Situația s-a remediat cu o serie de detașări, dar medicii veniți au declarat public că nu vor să rămână, fiindcă nu au suficiente asistente și nici echipamentele necesare. Banu s-a apărat din nou spunând că lucrurile nu pot fi reparate “peste noapte”.
El este manager al spitalului din anul 2012.
De la Direcția Vămi, în fruntea spitalelor, cu escală prin PNL
CV-ul managerului de la “Witting”, Cristian Sorin Banu, nu este public. Anunțurile publicate pe site-ul Ministerului Transporturilor în 2018 arată că acesta a ocupat postul prin concurs în același an și a obținut nota 8,80.
La bază, Banu este de profesie inginer și și-a început cariera lucrând la Direcția Regională a Vămilor.
Presa a scris că ar fi absolvit Tehnologia Construcțiilor de Mașini, iar din 1993 ar fi lucrat la Direcția Vămilor.
În 2005, numele lui Banu, care ajunsese șef al Direcției Regionale a Vămilor București, apărea în presă ca urmare a deciziei Autorității Naționale a Vămilor de a-l destitui “din cauza lipsei de performanță managerială”.
A fost manager și la “Victor Babeș”
În 2006, fostul șef demis pentru incompetență apare în fruntea Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din București.
În 2008, îl regăsim pe listele PNL drept candidat la alegerile locale. Banu s-a înscris în cursă, la acea dată, pentru funcția de primar al sectorului 5.
A pierdut, iar la alegerile parlamentare a candidat din nou, pentru un loc în Parlament, din partea aceluiași partid. Nici de această dată nu a avut însă succes.
În 2009, Cristian Sorin Banu e demis a doua oară, de ministrul de atunci al sănătății, Ion Bazac, pentru neregulile găsite în spital cu prilejul unui control. Banu a ieșit apoi în presă și a declarat că decizia a fost politică și că nu a avut legătură cu performanța sa managerială.
Vechi penelist, în 2012 ajunge la Spitalul Ministerului Transporturilor
În 2010, fără legătură cu întreaga sa activitate, susține la Universitatea Națională de Apărare teza de doctorat cu titlul: “Apărarea și securitatea națională în contextul geopolitic și geostrategic al globalizării. Aplicația românească”. Este motivul pentru care, ulterior, avea să semneze documentele oficiale folosind titulatura “Dr.”.
În 2012, ajunge în fruntea Spitalului C.F. Witting din București.
A cumpărat un teren cu 3,3 milioane de euro, supraevaluându-l pentru bancă
În perioada în care era manager la Spitalul Victor Babeș, spre finalul anului 2007, Cristian Sorin Banu înființează firma Montan Rezidențial Complex SRL, împreună cu o avocată pe nume Iulia-Irina Teodorescu. Conform datelor de la Registrul Comerțului, firma este înființată în octombrie 2007, iar fiecare dintre cei doi asociați deține 50% dintre părțile sociale.
În același an, firma, prin cei doi asociați, hotărăște achiziționarea unui teren de 15.000 mp situat în Sinaia.
Conform contractului de vânzare-cumpărare, intrat în posesia Libertatea, terenul aparținea unui cuplu căsătorit care, în 2006, îl cumpărase de la Consiliul Local Sinaia contra sumei de 1.494.689 de euro fără TVA și care mai avea de plătit o tranșă de bani către Consiliu în momentul în care s-a decis vânzarea acestuia.
Prin firma Montan Rezidențial Complex SRL, care le aparține, Banu și Teodorescu convin cu proprietarii terenului să plătească o sumă peste dublul valorii cu care fusese cumpărat.
Astfel, dacă în 2006 terenul fusese achiziționat cu 1,5 milioane de euro, un an și jumătate mai târziu el este vândut cu 3,3 milioane de euro către Montan Rezidențial Complex SRL – o valoare pe care terenul nu a atins-o nici până astăzi.
A vândut firma unui cetățean străin
De altfel, conform unui raport de evaluare întocmit în 2016 de societatea specializată în insolvență care l-a scos la vânzare, terenul valora acum patru ani puțin peste 1,2 milioane de euro, fără TVA.
La data de 21 decembrie 2007, conform documentelor intrate în posesia ziarului, societatea Montan Rezidențial Complex SRL reprezentantă de Banu și Teodorescu primește de la bancă un credit de 2,6 milioane de euro pentru investiții imobiliare. Vorbim despre o societate care fusese înființată cu două luni mai devreme, în octombrie.
La șase zile după semnarea contractului de credit, pe 27 decembrie 2007, datele din Monitorul Oficial arată că Banu iese din firmă și cesionează părțile sociale către Teodorescu și către un nou asociat, un cetățean britanic originar din India.
Un an și jumătate mai târziu, Teodorescu părăsește și ea firma, iar britanicul rămâne unic asociat la o firmă cu o datorie de 2,6 milioane de euro și un teren care valora cu un milion de euro mai puțin decât datoria care fusese făcută pentru a-l cumpăra.
Urmează un șir lung de procese, inclusiv unul penal, în care Banu, Teodorescu, dar și cei care le vânduseră terenul sunt judecați pentru înșelăciune și complicitate la înșelăciune, însă sunt achitați definitiv în 2019 pe motiv că “fapta nu există”.
Iulia-Irina Teodorescu, avocata care a fost asociată cu Banu, a fost condamnată pentru înșelăciune într-un alt dosar, dar și pentru constituire de grup infracțional organizat într-o speță instrumentată de DIICOT. Între timp, a fost și exclusă din profesie.
Ce spune Banu
Contactat de Libertatea, Cristian Sorin Banu spune că a ieșit din PNL în anul 2010. “Eu sunt prin concurs, sunt de carieră manager, deci nu merge partea cu afilierea cu PNL”, a spus el.
Banu susține că are și studii de jurist, că este absolvent de Management public la Academia de Studii Economice, dar și al SNSPA și că nu avea idee că CV-ul său nu este public.
Întrebat cum explică datoria de 2.600.000 de euro către bancă, el a susținut că vina este a indianului către care a cesionat părțile sociale: “Nu a fost niciun capăt de acuzare, au fost doar presupuse… Un indian țepar care ne-a dat țepe peste tot, a lucrat cu Popoviciu, și-a făcut firmă prin Cipru și a încercat să îi înșele pe toți”, a spus el.
“Procesul respectiv, dacă vă uitați, a fost din partea indianului, cum că nu ar fi fost anunțat de societate că eu am ieșit din firmă. Eu am ieșit din firmă prin decembrie 2007, nu mai țin minte, deci ieșisem din firmă și indianul a spus că trebuia să îl anunț și pe el”, a declarat Banu.
Cum explică afacerea cu prețul terenului
Întrebat cum a ajuns să cumpere un teren de 1,5 milioane de euro cu un preț mai mult decât dublu, Banu a ocolit răspunsul.
“Nu l-am cumpărat eu, eu eram asociat în firmă și prin societatea comercială respectivă a fost un credit, nu în nume personal. În decembrie am ieșit din firmă și i-am lăsat pe ceilalți să se ocupe, să se ducă mai departe, să își facă treaba. Ei, neplătind toate cele, a trebuit să se facă executare pe terenul respectiv”, a spus Banu. El a mai adăugat procurorii au verificat inclusiv o posibilă supraevaluare a terenului, însă judecătorii au decis în cele din urmă că nu este vorba despre vreo infracțiune.
Întrebat cum comentează situația fostei sale asociate, managerul de la “Witting” a declarat că “fiecare răspunde pentru faptele lui”.
Despre detaliile acestei tranzacții și motivul pentru care firma în care era asociat a cumpărat terenul din Sinaia la un preț atât de mare, Banu a comentat că nu își amintește.
“Credeți că am o minte de elefant?”, a întrebat el, retoric.
La insistențele reporterului, referitoare la motivele pentru care a contractat creditul pentru ca, imediat după, să iasă din firmă, Banu a răspuns că “a crezut în acel proiect”, după care a părăsit societatea din cauza unor probleme personale.
Procesul dintre actualul acționar al SC Montan Rezidențial Complex SRL și managerul de la “Witting” s-a mutat acum în civil. Firma înființată de Banu și de Teodorescu a fost executată și, în această perioadă, se încearcă vânzarea terenului din Sinaia la o valoare apropiată de suma necesară pentru a stinge datoria la bancă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro