Guvernanţii au pus iar ochii (mai ales) pe românii care au venituri din drepturi de autor şi activităţi independente, de la avocaţi şi ziarişti până la analişti politici sau notari. Declaraţia unică privind venitul anual – la care s-a renunţat în 2005 – va fi introdusă “nu imediat, ci în timp”, potrivit premierului Victor Ponta. Ea va fi completată în continuare doar de persoanele cu mai multe surse de venit, iar scopul măsurii este “ca taxele să fie achitate într- un singur loc. Azi, oamenii se duc la primărie pentru taxe locale, la ANAF pentru alte taxe. Ca să reduci birocraţia, ai o singură declaraţie, nu cinci declaraţii. În acelaşi timp, poţi combate evaziunea fiscală”, explică premierul. Astfel, continuă el, “nu te mai trezeşti că îşi face unul trei case şi îşi cumpără cinci maşini şi nu are nici un venit în anul respectiv. Apoi, în proiectul noului Cod Fiscal, toate contribuţiile se plafonează la cinci salarii medii. Nu mai e contribuţie din tot salariul, or, pentru asta înseamnă că trebuie să facem nişte reglaje”.
Averile de off-shore scapă de Fisc
Cei care au un singur venit, din salariu sau din pensie, nu au de ce să facă mai multe declaraţii de venit. Organizaţiile neguvernamentale susţin că premisa de la care pleacă demersul premierului este una falsă: din 2005 încoace s-au declarat tot timpul veniturile din chirii, activităţi independente, tranzacţii financiare sau venituri din străinătate. Marile averi din România nu s-au strâns însă din salarii, drepturi de autor sau din alte surse declarabile, ci, mai degrabă, s-au acumulat prin firme offshore, restituiri frauduloase de TVA sau prin fapte de corupţie.
Averile bogaţilor, la control
Teoretic, Fiscul îi poate cere deja oricărui român să completeze o declaraţie de avere, dacă are suspiciuni că nu îşi poate justifica banii cheltuiţi pe maşini, case ori concedii. Anul acesta, ANAF a extins controlul marilor averi la încă 4.800 de persoane, pe lângă cele 400 pe care le monitorizează deja. Programul de control al marilor averi a fost iniţiat în 2011 şi până acum a avut în vizor 400 de persoane cu averi de cel puţin 20 de milioane de euro. În pericol să dea sume considerabile la stat nu sunt doar oamenii de afaceri, ci şi maneliştii sau speculatorii imobiliari.