Încă înaintea atacului de vineri de pe plaja din Sousse, unde 38 de turişti străini au fost ucişi, Tunisia era considerată cel mai mare “exportator” de luptători ISIS.
Începând cu anul 2011, se estimează că peste 2.400 de localnici s-ar fi alăturat organizaţiei şi ar fi participat în organizarea atentatelor, atât în interiorul, cât şi în exteriorul ţării.
Ca şi în cazul tragediei din martie de la muzeul Bardo, unde 19 străini au fost ucişi, se pare că turiştii ar fi fost ţinta şi în atentatul de vineri.
Martorii au povestit cum tunisianul Seifeddine Rezgui, despre care autorităţile susţin că nu ar mai fi avut probleme cu legea, s-a plimbat pe plajă, apoi prin curtea hotelului cu mitraliera în mână, evitând să tragă în rafale.
Îşi alegea fiecare glonţ şi ţintea turişti străini, reuşind să ucidă 38 dintre ei şi să rănească alte câteva zeci.
30 de minute de teroare
Supravieţuitorii au povestit cum angajaţii hotelului ar fi încercat să îl oprească şi chiar un muncitor ar fi aruncat de pe acoperişul hotelului cu un sac de ciment după Rezgui, însă doar poliţiştii au reuşit să îl doboare după ce acesta a apucat să “vâneze” străini timp de aproximativ 30 de minute.
Aproape jumătate dintre victime sunt cetăţeni britanici, printre aceştia numărându- se şi trei rude ale lui Owen Richards (foto), un puşti de 16 ani care a fost şi el împuşcat în umăr.
Deşi băiatul şi-a văzut familia executată, acesta a uimit prin curajul său când s-a apucat s-a acorde primul ajutor altor victime.
Marii tour operatori din Europa au anunţat că repatriază de urgenţă toţi turiştii din Tunisia, în prezent peste 20.000, iar în următoarea perioadă au fost anulate toate ofertele către această ţară.