Dreptul de a vâna cu arcul a fost propus de Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România (AGVPS) în proiectul noii legi a vânătorii.
Legea ar fi trebuit să intre în vigoare de aproape un an, dar din cauza viziunilor politice diferite faţă de arcaşi, nu a fost votată nici acum. În general, deputaţii sunt de acord, iar senatorii sunt împotrivă. După mai multe amânări, se pare că bătălia finală se va da după vacanţa parlamentară, foarte posibil în primele luni ale anului viitor.
“Noi am propus legalizarea în ţara noastră a posibilităţii de a vâna cu arcul, alături de vânătoarea cu arme de foc, deoarece este o practică străveche şi nobilă, o adevărată artă, care a reînviat în Occident şi chiar în ţările vecine. Este incitantă pentru că implică un angajament total al arcaşului. El vânează singur, pândeşte, se apropie tiptil de vânat, ca un adevărat superprădător şi ajunge la unele performanţe în acest domeniu pe care purtătorii de arme de foc nu le pot atinge niciodată”, ne-a spus Niculae Şelaru (foto), directorul AGVPS.

«Este o practică normală în multe ţări»

Unul dintre oponenţii ideii de a vâna cu arcul, care a ţinut să-şi ţină ascunsă identitatea, ne-a explicat că este nevoie de mare atenţie în acest demers, deoarece arcul nu face zgomot, iar legiferarea dreptului de a vâna cu arcul ar încuraja braconajul la cote nebănuite.
Chiar dacă în ţările europene arcul a reintrat în tradiţia vânătorii, pentru noi ar fi prea devreme pentru introducerea acestei arme. “Este o practică normală în multe ţări – Statele Unite, Franţa, Portugalia, Spania, Danemarca, Finlanda, Italia, Ungaria, Bulgaria şi Turcia. Trebuie să intre şi la noi, în noua lege a vânătorii”, ne-a spus deputatul Florin Iordache (foto).
Va fi interesant de văzut, dacă propunerea va fi acceptată, câţi dintre actualii vânători vor îndrăzni să pună mâna pe arc şi să plece în pădure, unde nu te întâlneşti doar cu iepuri şi căprioare, ci şi cu mistreţi şi… cu urşi!

 
 

Urmărește-ne pe Google News