Legea inițiată de UDMR, PSD, PNL și grupul parlamentar al minorităților aduce două modificări importante: schimbă cotele de vânătoare a păsărilor migratoare și reduce perioada de pregătire a viitorilor vânători de la un an la șase luni.
Sistemul nou de vânătoare stabilește un număr maxim de păsări pe care un vânător le poate împușca zilnic, în fiecare sezon de vânătoare. Cu cotele zilnice, numărul anual de păsări recoltate crește, la unele specii, chiar și de 22 de ori.
Libertatea a arătat într-un alt articol argumentele aduse de Societatea Ornitologică Română împotriva noii legi a vânătorii.
Modificările noi nu prevăd, totodată, numărul-limită de vânători dintr-un sezon sau de pe un fond de vânătoare.
Cine sunt semnatarii proiectului legislativ?
Gheorghe Nacov (minorități)
Principalul inițiator este Gheorghe Nacov, de la Uniunea Bulgară din Banat. Absolvent de Drept la Sofia, Nacov a fost primar al comunei Dudeștii Vechi, județul Timiș, timp de trei mandate, până în 2016.
În primăvara ultimului an petrecut pe scaunul din fruntea primăriei timișene, presa locală scria despre nemulțumirile oamenilor din comună, care se plângeau că, deși nu au drumuri asfaltate aproape nicăieri în localitate, au instalație nocturnă pentru stadionul de fotbal. Instalația a costat peste 140.000 de euro, bani de la bugetul local, potrivit publicației Renașterea Bănățeană.
Pe rețelele sociale, Nacov se declară „mândru vânător” și postează fotografii de la partide, cu pușca în mână, lângă cerbi împușcați, ori cu mistreți sau iepuri.
„Arthur nu mai este urs, l-au transformat în ciocârlie”, scria Gheorghe Nacov pe pagina sa de Facebook în vară, când proiectul de modificare a Legii vânătorii a fost depus la Senat, ca răspuns la criticile aduse de ONG-urile de mediu la inițiativa parlamentară.
El însuși vânător, Gheorghe Nacov e de părere că prin modificarea legii și schimbarea cotelor pentru păsările migratoare, în sfârșit vânătorul „își va putea face treaba”.
Contactat de Libertatea, deputatul afirmă că vânătorul este „unicul protector al faunei” și are rolul de a asigura un echilibru în natură.
„Știu că există o problemă a societății la modul cum e privită vânătoarea. Dar este benefică pentru că reglează unele lucruri pe care tot oamenii le-au dereglat”, spune el, dând exemplu oprirea răspândirii pestei porcine prin vânarea mistreților, ori a gripei aviare, prin împușcarea păsărilor.
„Parcă prevăd că vom fi din nou chemați la arme când va fi vorba de combaterea gripei aviare, care va secera și viețile speciilor protejate. Boala nu alege”, adaugă el.
Nacov atrage atenția că lipsa vânătorilor pe teren, așa cum s-a întâmplat în ultimele două sezoane, când vânătoarea la păsări a fost blocată de contestarea ordinelor de ministru prin care erau stabilite cotele, dă naștere braconajului.
„Iar braconierii ucid și specii neprotejate, și specii protejate”, punctează deputatul.
Zacharie Benedek, UDMR
În vârstă de 54 de ani, Zacharie Benedek este de profesie inginer constructor și a obținut, în 2020, un mandat de deputat pe listele UDMR. Are un master în Siguranța și Sănătatea Muncii la Sibiu și, conform declarației sale de avere, deține o stație de beton din același oraș.
În decembrie anul trecut, Benedek anunța că a inclus în programul de guvernare două proiecte de infrastructură: unul se referă la autostrăzi, celălalt, la centuri ocolitoare pentru toate municipiile din România. Ambele „ar trebui” să fie gata până în 2010, potrivit publicației locale Covasna media.
Petru Farago, UDMR
Aflat la al treilea mandat de deputat UDMR, Petru Farago a semnat din 2020 până acum 21 de inițiative legislative, patru dintre ele devenite legi. Este inginer electromecanic și a fost consilier județean în Consiliul Județean Arad.
În 2017, a votat împotriva organizării referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție. În vara anului trecut, odată cu dezbaterile pe legea introducerii educației sexuale în școli, Petru Farago s-a declarat de acord cu „educația sanitară, care trebuie să conțină și educație sexuală cel puțin câteva ore pe an”, potrivit publicației locale Aradon.
Despre modificarea cotelor de vânătoare la păsări, Farago spune că nu reprezintă un pericol.
„Ceea ce am susținut eu se bazează pe spusele specialiștilor, care afirmă că vânarea nu ar reprezenta un pericol pentru populația de păsări, care oricum sunt vânate în alte țări”, a declarat Farago, pentru Libertatea.
Károly Gal, UDMR
Este membru UDMR din 2006 și a fost consilier local în orașul Barolt, jud. Covasna, și consilier județean al CJ Covasna. A lucrat timp de șapte ani la Societatea Națională a Cărbunelui SA Ploiești, potrivit CV-ului său de pe site-ul Camerei Deputaților.
Károly Gal se află, alături de Zacharie Benedek, printre cei șapte deputați care au inițiat un proiect de lege anti-LGBT, pentru „protejarea copiilor” și împotriva difuzării conținutului privind „devierea de la sexul stabilit la naștere” și a homosexualității, similar cu cel adoptat de Viktor Orban în Ungaria, potrivit G4Media.
Loránd-Bálint Magyar, UDMR
Este la al doilea mandat de deputat. În 2020, s-a aflat printre semnatarii unei inițiative legislative controversate, prin care parlamentarii doreau să dea animalele aflate în „surplus” în grădinile zoologice la vânătoare, la circ sau la sacrificare. Deputații și senatorii au dezbătut proiectul de lege fără consultarea grădinilor zoologice, scria Pressone în primăvara lui 2021. Proiectul nu a mai trecut.
Leonard Azamfirei, PSD
Este rectorul Universității de Medicină de la Târgu Mureș și este medic primar anestezie terapie intensivă. Azamfirei a fost în mijlocul unui conflict cu comunitatea maghiară din Târgu Mureș pentru că a refuzat de mai multe ori să înființeze, în cadrul UMF, o facultate separată de medicină cu predare în limba maghiară, potrivit Edupedu.
„A fost o decizie politică, pentru că partidul a susținut asta și am mers pe decizia luată de colegii mei. Dar dincolo de asta, trebuie să ținem cont că trebuie să protejăm și habitatul păsărilor, dar și pe al oamenilor”, a spus Azamfirei pentru ziar.
Florian Bodog, PSD
Senator și fost ministru al sănătății în Guvernul Grindeanu și Tudose, Florian Bodog a fost recent trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu. El este acuzat de procurori că și-a ajutat consiliera să încaseze salariul timp de un an fără ca aceasta să treacă pe la serviciu, potrivit G4Media.
În 2017, Pressone scria că și-a plagiat două treimi din teza de doctorat, iar Universitatea de Vest din Timișoara a cerut anularea diplomei de doctor.
Nicușor Cionoiu, PSD
Este la primul mandat de senator de Călărași și a semnat până acum 18 inițiative legislative. Vara trecută a fost surprins, într-o înregistrare video, cum îl amenință pe șeful Poliției Călărași. „Tu ești șmecher de drumuri, o să vezi ce o să pățești. O să fii o poveste”, i-a spus Cionoiu șefului poliției, potrivit Antena 3.
Marius Humelnicu, PSD
Senator PSD, Marius Humelnicu a fost propus de partid ministru al economiei, profil pe care l-a refuzat, însă. A fost fotbalist profesionist până la 30 de ani și a jucat la Oțelu Galați. A fost și viceprimar și city manager al județului Galați.
Călin Gheorghe Matieș, PSD
Este senator PSD și președinte al Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din România. Toamna trecută, a intrat în Parlament cu o sapă de fier, potrivit G4Media, aluzie la adresa președintelui Klaus Iohannis, care a jucat golf la Pianu de Jos, jud. Alba. În Parlament, este interzis accesul cu arme albe.
În iunie, tot anul trecut, Matieș a comentat pe Facebook cererea de reexaminare a legii care poate scoate educația sexuală din școli. „Vrea ca în școli copiilor să se predea de fragezi practica masturbării”, a scris el.
Ioan Cristian Chirteș, PNL
Senator PNL și președinte al Comisiei SRI din Parlament, Ioan Cristian Chirteș a fost citat ca martor într-un dosar DNA legat de retrocedări de pădure și recent a fost implicat în scandalul numirilor la Apele Române. Trei angajați de la cabinetul său și ale altor doi colegi de partid au fost detașați la această instituție, potrivit G4Media.
Ion Iordache, PNL
Senatorul are o avere de 11 milioane de metri pătrați de terenuri și clădiri obținute în urma mai multor contracte și afaceri cu instituții ale statului român. Iordache deține 15% din suprafața orașului Turceni și suprafețe din pădurile din jurul Turceniului, județul Gorj, potrivit Antena 3.
Liberalul a fost numit „senatorul mistreților” pentru că deține cel mai mare complex de vânătoare din Oltenia, la Turceni.
„Consider că trebuie să lăsăm asociațiile de vânătoare, ei sunt profesioniștii care se ocupă de gestionarea eficientă a animalelor sălbatice, să-și facă treaba”, a declarat Ion Iordache pentru Libertatea.
Cunosc ce înseamnă asta și consider că dacă le-am lăsa vânătorilor o libertate mai mare, ar gestiona mai eficient vânătoarea pentru sănătatea populațiilor de animale și densitatea lor. O mai largă libertate a asociațiilor de vânători nu poate fi distructivă.
Ion Iordache, senator PNL:
El a spus că este „exclus” ca noul sistem de cote să ducă la extincția unor specii de păsări pentru că „vânătorul nu poate vâna cât vrea el”. Senatorul a explicat că administratorul fondului de vânătoare poate să refuze unui vânător cererea, ori să-i acorde o cotă mai mică decât maximul, dacă el consideră că există un număr insuficient de exemplare de păsări poposite pe fond.
„Nu are nimeni interes să le extermine, nu face nimeni imprudența asta, pentru că dacă acum ai prea puține păsări, anul viitor vei avea prea puțini pui. Și nu este eficient pentru nimeni”, spune Iordache.
László-Ödön Fejér, UDMR
Este la al treilea mandat de parlamentar, ales pe listele UDMR Covasna. În 2020, Fejér cerea Ministerului Mediului să acorde o „derogare preventivă” pentru împușcarea a 520 de urși, pe motiv că aceștia s-au înmulțit foarte mult, potrivit Digi24.
Au mai semnat inițiativa Szabó Ödön (UDMR), Csaba Konczei (UDMR), László-Zsolt Ladányi (UDMR), Titus Corlățean (PSD), Ionel-Dănuț Cristescu (PSD), Ion Prioteasa (PSD), Dănuț Bica (PNL), Iulian Bîca (PNL), Sorin Bumb (PNL), Nicolae Neagu (PNL), Cristian-Augustin Niculescu-Țârgălaș (PNL) și Vasilică Potecă (PNL).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro