In noaptea de 6 spre 7 aprilie, sute de oameni semnalau misterioase fascicule luminoase pe cerul Bavariei, iar Centrul German Aerospatial (DLR) isi focaliza cele 10 observatoare asupra unui fenomen iesit din comun: intrarea in atmosfera si impactul exploziv cu solul al unui meteorit de 20 de kilograme, rupt din- tr-unul de 600. „Este un fenomen foarte rar si complet imprevizibil, care se produce o data la 40 de ani in Germania. Si, pentru prima oara, noi l-am observat in totalitate. A fost un mare noroc”, explica Juergen Oberst, astronom la DLR.
Fragmentul principal al corpului celest, apreciat ca avand vreo 15 kilograme si „faramiturile” sale au cazut, potrivit DLR, in interiorul unui cerc cu diametrul de trei kilometri, in inima abruptilor Munti Ostallgäu. Ramanea doar sa fie gasite.
La 1 mai, sub obladuirea DLR, oameni de stiinta si amatori, inarmati cu planuri, fotografii de sus, borne de navigare si multa sustinere din partea celor dragi, au pornit sa strabata muntii in cautarea meteoritului. Degeaba!
De-abia dupa sase saptamani, doi tineri amatori, aflati in expeditie pe langa satele Fussen si Schwangau, au dat peste o bucata din meteorit, de marimea unei portocale. Cercetatorii au botezat-o „Neuschwanstein” – dupa numele castelului lui Ludovic al II-lea de Bavaria, situat nu departe de locul unde a fost gasita piatra, intr-o regiune cu un turism foarte prosper.
Asteptand o descoperire mai voluminoasa, micul bolovan de abia doua kilograme suscita lacomia. Satul Fuessen a crezut, mai intai, ca bolovanul ii apartine de drept, apoi municipalitatea de la Schwangau, de care apartine castelul, l-a revendicat in scopul de a atrage turistii. Cat despre DLR, care a contribuit din plin la descoperire, si-ar dori ca piatra sa fie dusa la muzeul meteoritilor de la Noerdlingen, Bavaria. Cand este vorba despre dreptul de proprietate asupra meteoritilor, legea nu este de nici un ajutor. „Tot ceea ce cade pe Pamant de la o inaltime de peste 180 de kilometri nu apartine nimanui”, a explicat Andreas Schuetz, de la DLR.
Asa ca, zice el, mai bine ne luam dupa obicei: „Meteoritul apartine celui care il are, adica celui care l-a gasit”. Bazandu-se pe asta, DLR spera sa gaseasca fragmentul cel mare si o noua expeditie in cautarea lui va incepe peste doua saptamani.

 
 

Urmărește-ne pe Google News