Nimeni nu-si poate dori ca “biroul” sau sa fie printre boscheti si cat e ziulica de mare sa alerge dupa insecte. Din 1999, de cand a infiintat firma de dezinsectie si deratizare, Dan Zoldan a devenit expert in insecte, rozatoare si tot soiul de paraziti care ne fac viata grea. De la inceputul verii, insa, omul se confrunta cu o mare provocare.
Plosnitele au invadat Capitala
Aproape 10 ore, in fiecare zi, Dan impreuna cu echipa sa de operatori se chinuiesc sa extermine, in Bucuresti, plosnite, iar in imprejurimile Capitalei, viespi. In ultimele luni, numarul acestora a crescut considerabil.
“Plosnitele sunt periculoase, din cauza bolilor pe care le raspandesc, dar viespile le intrec, pentru ca ataca. Mai mult de trei intepaturi de viespe pot provoca reactii alergice foarte periculoase. Mai ales, vara aceasta, din cauza umiditatii si presiunii atmosferice, au devenit foarte agresive”, ne-a spus Dan. In cei 7 ani, de cand se lupta cu viespile, Dan a ajuns sa le cunoasca foarte bine. “Viespile sunt insecte sociale, traiesc in grupuri bine organizate.
In aceasta perioada se nasc reginele, asa ca viespile sunt foarte vigilente cand vine vorba sa isi apere cuibul. Chiar daca cineva trece doar pe langa cuib, fara sa le faca ceva, risca sa se trezeasca intepat”, ne-a explicat “vanatorul”.
Un caz recent rezolvat de Dan era foarte aproape sa se termine tragic. O familie din Ilfov a fost atacata de un roi de viespi cand petrecea la un gratar. “Insectele au fost deranjate de fum si de agitatia din jurul gratarului, asa ca au trecut la treaba. O femeie a fost intepata de mai multe ori, restul persoanelor reusind sa fuga in casa si sa ne cheme. Cand am ajuns, femeia se umflase si ii aparusera un fel de arsuri pe suprafata corpului”, ne-a povestit Dan. De departe, cel mai spectaculos caz a fost la Sinaia, cand un instalator a ajuns in coma la spital dupa ce a fost “lichidat” de un barzaune, o specie mult mai mare de viespe.
Inarmati cu echipament specializat, foarte greu de purtat pe caldurile astea, oamenii lui Zoldan pun la pamant micile vietati cu un tun care pulverizeaza substante pesticide pana la 17 metri. “Aceste vietuitoare prefera locurile incinse, cu temperaturi cat mai ridicate, in podurile caselor sau pe peretii expusi la soare. Cuiburile mai mari pot gazdui si cateva sute de indivizi”, ne-a spus Dan.
La polul opus se afla un ucigas tacut, care a invadat Capitala. “Plosnita iese doar seara la vanatoare. In timpul zilei sta ascunsa in locuri ferite, prin spatele tablourilor, sub scaune, prin biblioteci. Se hraneste cu sange si transmite fel de fel de boli, de la toxiinfectie alimentara, dizinterie sau giardia pana la meningo-encefalita”, ne-a explicat Dan. Plosnitele sunt mai greu de ucis. “Se intoarce casa cu susul in jos, pentru ca trebuie dat cu solutie prin cele mai ascunse locuri. Se revine in acelasi mod, dupa aproape 60 de zile, pentru a fi siguri ca distrugem si ouale. O plosnita poate depune pana la 200 de oua”, ne-a spus specialistul in dezinsectie.
Atat plosnitele cat si viespile ii aduc lui Zoldan zeci de comenzi saptamanal. Costul unei interventii este stabilit in functie de cantitatea de solutie folosita, dar in cele mai multe cazuri graviteaza in jurul sumei de 100 de lei noi.