Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AGVPS) a intrat in alerta in cursul acestui an, din cauza unei substante, furadanul, care decimeaza pe capete pasarile, dar si animalele care fac parte din fauna cinegetica a tarii. Practic, aceasta substanta doar paralizeaza, in prima faza, apoi, daca nu se intervine cu un antidot intr-o jumatate de ora, omoara. Cam 50% din vanat a fost distrus deja de acest pesticid. (Sorin Golea)
"In ultimii doi ani ne confruntam cu un fenomen care ne-a alarmat din cauza proportiilor. Vanatul, in special pasarile, a inceput sa paralizeze. Nu este vorba de zeci sau sute de exemplare, ci de mii, care consuma grauntele tratate si raman aproape nemiscate, in prima faza, apoi mor. Campuri intregi de pasari cazute la pamant, care nu isi mai pot misca decat capul, dau, din pacate, o priveliste din ce in ce mai obisnuita pentru noi", spune Nicolae Selaru, directorul AGVPS.
Semnalul de alarma a fost tras anul trecut. "In toamna, cand gastele salbatice treceau pe la noi in drum spre sudul Mediteranei, oamenii au adunat 200-300 de exemplare la o singura deplasare in camp, la Macin. La fel s-a intamplat cu ratele salbatice, lisitele sau cu alte specii de pasari salbatice care au fost gasite lesinate sau moarte cu miile, in diferite zone ale tarii noastre", arata Nicolae Selaru.
Situatia s-a agravat cand 40 de cerbi lopatari au fost gasiti morti la Chisinau Cris, in Bihor, tot anul trecut. S-a declansat un mare scandal dupa ce specialistii au constatat ca animalele fusesera otravite. Cateva luni mai tarziu s-a pus si problema turturelelor, pasari calatoare inrudite cu gugustiucii, care ierneaza in Africa si traiesc vara in padurile de campie din Romania. Din anul 2000 incoace, angajatii locali ai AGVPS nu mai gasesc prin lastarisuri decat gramezi de pene si oase ale acestor pasari.
Dupa studierea motivului pentru care au murit, s-a ajuns la concluzia ca substanta vinovata este furadanul, un pesticid deosebit de nociv. Acesta este folosit la tratarea semintelor de prin anii ’70, la noi, dar este interzis in Occident de mai bine de 20 de ani. In special la capatul tarlalelor, unde intoarce semanatoarea, apar in fiecare primavara gramezi de seminte tratate cu furadan, peste care se asaza stoluri stoluri de pasari care se hranesc cu graunte. Pentru o turturica e suficient sa inghita doua boabe tratate si cade secerata. Tot din cauza semintelor tratate care zac accidental in gramezi pe campuri, mor si animalele, adica vanatul mare. "In ultimul timp am depistat chiar si braconieri care folosesc seminte tratate pentru a paraliza vanatul pe care il fura. Deocamdata nu se intrevad solutii, deoarece se pune problema doar din punct de vedere economic. Exista pesticide netoxice similare furadanului, folosite pe plan international, dar sunt mai scumpe decat acesta. Intre timp pierdem fond cinegetic intr-un ritm ametitor. Peste un an vom mai avea cam 20% din fondul pe care il aveam in 1990", explica directorul AGVPS.
Pentru o imagine cat mai sugestiva, trebuie spus ca recent un fermier roman a pierdut o vaca si doi vitei din cauza grauntelor cu furadan gasite pe marginea unui drum. "Au mancat niste seminte de floarea soarelui tratate cu furadan. Cu doi ani in urma am pierdut 70 de rate din cauza unor boabe de porumb tratate cu aceeasi substanta. Nu inteleg de ce se mai foloseste cand se stie ca e otravitor", ne-a spus Ion Craileanu, fermierul pagubas.