Pe rău-platnici îi urmăresc și băncile și statul. În fiecare zi, circa 50 de persoane primesc vestea că au fost începute procedurile de executare împotriva lor. În timp ce ei își fac bagajele, alții stau pe net și le vânează casele.
Băncile caută clienți pentru sute de proprietăți executate silit. Să nu crezi însă că le poți cumpăra la un sfert din prețul real pentru că pot apărea tot felul de costuri ascunse (impozitul de transfer al proprietății, onorariul executorului pentru evacuarea foștilor locatari etc.).
Cea mai dificilă etapă în achiziţionarea unui apartament executat silit este însă găsirea ofertelor. Teoretic, acestea trebuie publicate într-un ziar, afişate la birourile executorilor judecătoreşti şi la avizierele judecătoriilor. Practic însă, licitațiile nu prea sunt la vedere.
Ca o paranteză, în multe cazuri banca participă și ea la licitație, iar dacă prețul scade prea mult cumpără aparatamentul, pentru a-l scoate la vânzare din nou la un preț mai bun. Licitația de vânzare, adică prima licitație, pentru că pot fi trei-patru, dacă imobilul nu se vinde, începe de la 75% din prețul la care este evaluat imobilul.
Că să poți să participi, trebuie sa depui o garanție care să reprezinte 10% din valoarea obiectului sau apartamentului dorit. Dacă reușești să câștigi licitaţia, ai 30 de zile la dispoziție să faci plata integral. E bine de știut că pentru a-și recupera din pierderi, bancherii au început să le ofere credite speciale clienților care sunt dispuși să-i scape de casele confiscate de la rău-platnici.
Cumpărătorii care vânează astfel de proprietăți își asumă însă și ei câteva riscuri. Casele scoase la licitație sunt de obicei locuite, deci nu pot fi vizionate, ceea ce înseamnă că nu știi în ce stadiu este lăsat apartamentul pe care tocmai l-ai cumpărat. În prezent, peste 650.000 de români au întârziat cu plata ratelor mai mult de o lună, pentru împrumuturi de peste 10 miliarde de lei. O parte dintre ei riscă executarea silită.