Livia Petrescu – Bucuresti: Pot sa instrainez apartamentul aflat in proprietatea mea in timpul unei actiuni cu evacuare?
Din scrisoarea trimisa redactiei intelegem ca sunteti proprietar exclusiv al unui apartament, in care, prin bunavointa dumneavoastra, din anul 1998 au venit sa locuiasca fiica cea mica impreuna cu actualul sot. Mai intelegem ca exista in acest moment o actiune in evacuare a acestora, introdusa de catre dumneavoastra, intrucat nu mai doriti sa locuiasca in apartament, iar ei refuza sa-l paraseasca.
Dincolo de relatia de rudenie dintre dumneavoastra si parati, din punct de vedere juridic, fiind proprietar al apartamentului, nu exista nici o legatura intre posibilitatea pe care o aveti de a instraina imobilul si faptul ca nu aveti domiciliul acolo sau ca paratii au ei domiciliul stabil la adresa respectiva.
Dreptul de proprietate pe care dumneavoastra il aveti asupra apartamentului va da posibilitatea sa-l instrainati fara a avea nevoie de acordul niciunui membru al familiei, nefiind necesar nici sa aveti domiciliul acolo.
In ceea ce priveste posibilitatea de a vinde apartamentul cat timp actiunea se afla pe rol, nici din acest punct de vedere nu exista nici un impediment.
Trebuie sa stiti insa ca instrainand dreptul de proprietate pierdeti si calitatea procesuala activa, deci practic nu veti mai fi parte in proces, existand posibilitatea ca cel care va cumpara sa continue aceasta actiune, in cazul in care va accepta sa cumpere imobilul in aceste conditii. De aceea, in mod obligatoriu trebuie sa aduceti la cunostinta cumparatorului existenta pe rol a actiunii in evacuare.
In situatia in care ginerele dumneavoastra va ameninta ca va deteriora apartamentul pentru a-i diminua valoarea, va informam ca daca acest lucru se va intampla, este vorba despre savarsirea infractiunii de distrugere prevazuta de articolul 217 din Codul penal, riscand sa suporte rigorile legii penale. Pentru aceasta infractiune este prevazuta o pedeapsa cu inchisoarea intre o luna si trei ani sau amenda.