Tranzacția nu a primit undă verde din partea autorităților române, iar Sebastian Burduja a declarat că ministerul său va depune o informare de peste 100 de pagini la CEISD, instituție care poate sesiza apoi CSAT.
„În primul rând, nu s-a întâmplat nicio achiziție, deocamdată. Compania germană E.ON a acceptat, de principiu, cea mai bună ofertă, pe care a primit-o, într-adevăr, din partea acestei companii maghiare. Achiziția nu este însă finalizată, până când statul român nu o aprobă, eventual, în Comisia de Examinare a Investițiilor Străine Directe, CEISD”, a spus Burduja la Antena 3, pe 28 decembrie.
Și a continuat: „Comisia are dreptul legal de a sesiza CSAT-ul. Părerea mea este că o va face, dar nu vreau să speculez aici. Noi vom aduce un punct de vedere consistent, de vreo 100 de pagini, în atenția membrilor CEISD și, credeți-mă, Ministerul Energiei, dar și celelalte instituții vor acționa în interesul românilor, nu în interesul altcuiva”.
„Deci, românii trebuie să stea liniștiți. Această tranzacție nu este făcută în acest moment”, a conchis ministrul energiei.
În spațiul public au apărut informații privind implicarea Rusiei în această achiziție a furnizorului de electricitate și gaze cu 3,4 milioane de clienți pe piața din România.
Grupul MVM, companie controlată de Viktor Orban din Ungaria, a semnat pe 16 decembrie un acord privind cumpărarea diviziei de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON, cel mai mare furnizor de gaze din România. Este vorba despre pachetul majoritar de acţiuni al E.ON Energie România, mai precis o participaţie de 68% şi o participaţie de 98% în E.ON Asist Complet.
Însă Libertatea a scris, încă din 17 decembrie, citând surse apropiate negocierilor, că există pârghii legale pentru blocarea tranzacției, iar statul român le poate folosi.