De la începutul acestei săptămâni, farmaciile nu mai au voie să vândă la liber niciun fel de test rapid pentru depistarea COVID. Rezultatul lor durează între 15 și 30 de minute. „De astăzi avem voie să le vindem doar persoanelor juridice cu activitate medicală, clinici, spitale sau cabinete medicale”, a fost explicația oferită pentru Libertatea de una din farmaciile din București.
Interdicția a fost impusă de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, care a solicitat tuturor operatorilor ce comercializează aceste tipuri de teste rapide pentru diagnosticarea COVID să le scoată de la vânzarea către populație.
Testul antigen este cel mai nou tip de testare și în acest moment este singurul test rapid care detectează COVID.
ANM, la începutul comunicatului:
Acest tip de test detectează antigeni, respectiv partea de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaște. „Testul antigen indică infecția în faza acută a bolii și acest lucru este valabil și pentru persoanele fără simptome, dacă infecția este activă”, explică ANM în comunicat, precizând că „acest tip de test e de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat”.
Neutilizate corect, pot compromite rezultatul
Toate aceste informații și recomandări, anunță ANM, „sunt valabile și pentru comercializarea și utilizarea testelor folosite în evaluarea stării imunologice a pacienților suspecți de coronavirus, prin determinarea calitativă a prezenței anticorpilor IgM-IgG împotriva COVID”.
ANM atenționează că au apărut în media recomandări pentru utilizarea individuală a acestor teste de către neprofesioniști.
„Atragem atenția că aceste teste nu sunt de autotestare. Testele rapide pentru autotestare au un alt regim de introducere pe piață”, a precizat agenția, în această categorie aflându-se testele de sarcină, de menopauză ori cele de determinare a glicemiei.
„Dispozitivele trebuie să fie proiectate și realizate astfel încât, utilizate în condițiile și pentru scopul propus, să nu compromită, direct sau indirect, starea clinică ori siguranța pacienților, siguranța și sănătatea celor care le utilizează”, argumentează ANM, precizând că atât timp cât testele rapide nu sunt utilizate de către profesioniști, rezultatele pot fi compromise.
Nu pot interzice vânzarea testelor rapide în online
Referitor la comercializarea testelor rapide COVID în regim online, ANM nu poate interzice această practică, neexistând reglementări în acest sens.
„Putem recomanda evitarea acestei modalități ori ea să fie însoțită de un avertisment DOAR PENTRU UZ PROFESIONAL, pentru ca operatorul economic să se asigure că acela care achiziționează produsele respective este unitate medicală. În caz contrar, operatorul economic poate fi sancționat pentru practică comercială înșelătoare”.
Dr. Andreea Moldovan: „Recomand utilizarea testelor rapide antigen, nu și a celor anticorpi”
Pe piață există două tipuri de teste rapide COVID. Cele antigen, prin exudat nazofaringian, și cele anticorpi IgG/IgM, cu prelevare serologică ori anticorpi IgG, cu prelevare nazofaringiană.
„Testele rapide antigen oferă o acuratețe mult mai bună decât cele anticorpi. Am constatat că un test antigen pozitiv a fost confirmat aproape în toate cazurile de testul PCR. Am avut însă multe cazuri de rezultate fals-negative, dar chiar și așa sunt utile pentru testare la triajul pacienților în spitale. E de preferat să depistezi 60-70% din persoanele pozitive și să le izolezi decât să nu testezi deloc”, a explicat doctorul Andreea Moldovan, directorul Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov.
Singura soluție rămasă populației pentru efectuarea unui test rapid COVID au rămas clinicile de stat ori cele private, prețul variind între 125 și 200 de lei.
Testul PCR are un preț aproximativ dublu, fiind însă singurul test de diagnostic.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro