Acțiunile Apple au scăzut cu 2% pe burse, în vreme ce titlurile companiilor care furnizează cipuri sau asamblează electronice au scăzut și ele.
Analiștii arată că, dacă Apple este afectată, același lucru se întâmplă și cu companiile care depind de China pentru lanțul de producție, cum ar fi Huawei, Oppo, Vivo și Xiaomi.
În schimb, ar fi avantajat gigantul Samsung, care produce marea majoritate a smartphone-urilor în Vietnam.
Lovitura de 30 de miliarde de dolari
Scăderea acțiunilor a ras 30 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră a Apple, însă aceasta are în continuare o valoare de peste 1.420 miliarde de dolari.
În ianuarie, Apple a anunțat că se așteaptă la vânzări între 63 și 67 de miliarde de dolari pentru primele trei luni din acest an. Acum, fondul de investiții private Loup Ventures estimează că Apple va avea vânzări între 58 și 60%, China urmând să contribuie cu 12% din total.
Fabricile care asamblează iPhone au început să se redeschidă în China, dar mobilizarea este mai slabă decât se aștepta Apple, potrivit companiei.
Fabricile, la doar 25% din capacitate
Reuters a scris că acestea sunt la doar 25% din capacitate, deoarece mulți angajați sunt încă absenți.
Firma de brokeraj Canaccord Genuity se așteaptă ca Apple să vândă doar 38 de milioane de iPhone-uri în acest trimestru, cu 8 milioane mai puțin decât estimările inițiale.
”Dacă o fabrică de componente rămâne închisă și este singurul furnizor, atunci toată lumea trebuie să se oprească și să aștepte”, spune o sursă citată de agenția de știri.
Cum stau Huawei, Oppo, Vivo și Xiaomi
Stacy Rasgon, analist la compania de consultanță Bernstein, spune că cel mai probabil problemele Apple sunt legate de producția de cipuri.
O altă companie de cercetare, numită Canalys, susține că atât Apple, cât și Huawei au 99% din producție realizată în China.
iPhone-urile sunt asamblate în uriașele fabrici ale Foxconn.
Huawei a depășit Apple la vânzările de smartphone-uri pe 2019, fiind acum pe locul al doilea la nivel mondial, după Samsung.
Alți rivali chinezi ai Apple au procente diferite de producție în China: Oppo are 83% din producție, Xiaomi este la 72%, iar Vivo la 65%. Acestea au deschis în ultimii ani și fabrici în India.
Scăderi pe bandă printre furnizori
Pe lângă Apple, au mai scăzut și acțiunile furnizorilor. Titlurile Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) – compania ce realizează procesoarele Apple, au scăzut cu 2,8%.
Acțiunile producătorului de memoria SK Hynix au scăzut și ele cu 2,9%.
Și producătorul de cipuri wireless Qualcomm este vulnerabil, acesta livrând cipuri către toți producătorii. Qualcomm realizează în China jumătate din venituri.
Broadcom, un alt producător de cipuri, este la rândul său afectat. Acesta furnizează cipuri bluetooth și Wi-Fi și a anunțat luna trecută un acord de 15 miliarde de dolari cu Apple. Vânzările către Apple reprezintă 20% din totalul afacerilor sale.
Qorvo este o companie ce produce părți ce ajută telefoanele să se conecteze la rețele. Compania face anual o treime din vânzările totale din livrările către Apple.
Skyworks, un alt furnizor de produse wireless, generează 10% din vânzări în relația cu Apple.
Alt producător american, Texas Instruments, vinde cipuri care gestionează încărcarea bateriilor în iPhone.
În Europa, NXP Semiconductors furnizează către Apple cipuri NFC, folosite de către serviciul de plăți Apple Pay.
În fine, grupul franco-italian STMicroelectronics utilizează cipuri pentru încărcarea wireless a bateriei și senzori infraroșii pentru camere. Acțiunile sale au scăzut cu 3,5%.
Samsung, marele câștigător
În schimb, Samsung ar urma să fie marele câștigător al problemelor pe care Apple le are în China.
Grupul coreean realizează de 10 ani telefoanele sale în Vietnam, jumătate din producția sa anuală fiind realizată în acest stat.
În fapt, Samsung chiar a închis în ultimii ani cele două fabrici ale sale din China, după ce cota sa de piață a scăzut la doar 1% în țara asiatică.
Pe lângă Apple, și Xiaomi a lăsat să se înțeleagă zilele trecute că va avea probleme cu vânzările de pe primul trimestru.
Huawei, un alt mare rival al Apple și Samsung, nu a anunțat încă probleme cu producția în China, dar experții se așteaptă ca și această companie să fie lovită.
Pe de altă parte, dacă fabricile din China vor fi închise mai mult timp atunci și producția Samsung din Vietnam ar urma să aibă probleme, deoarece o serie de componente sunt produse în China.
Samsung se bazează însă pe o serie de companii contractate din China pentru realizearea unora dintre modelele sale ieftine.
Potrivit companiei de cercetare de piață TrendForce, producția Huawei ar urma să scadă cu 15% în primele trei luni, cea a Apple cu 10%, iar cea a Samsung cu doae 3%.
Samsung tocmai ce a lansat S20
Samsung tocmai ce a lansat săptămâna trecută noua gamă S20 și un nou smartphone pliabil.
Potrivit surselor Reuters, problema lipsei de personal și a componentelor ar putea forța alți producători de telefoane să amâne noi lansări.
Mobile World Congress, cel mai mare târg de telefonie mobilă din lume, care trebuia să aibă loc la finele acestei luni la Barcelona, a fost anulat după ce mai multe companii s-au retras.