Vânzările de iodură de potasiu în farmaciile din Rusia au crescut cu 150% din 24 februarie, de când Moscova și-a lansat invazia în Ucraina, și până în prezent, arată datele agenției de marketing farmaceutic DSM Group.
În total, peste 850.000 de cutii de iodură de potasiu, în valoare de aproximativ 115,2 milioane de ruble (1,88 milioane de dolari) au fost vândute în Rusia între lunile ianuarie și octombrie ale acestui an.
Compusul chimic este utilizat în caz de expunere la radiații și acționează blocând glanda tiroidă să absoarbă iodul radioactiv eliberat de obicei în cazul unei urgențe nucleare.
Yandex, cel mai popular motor de căutare din Rusia, a înregistrat o creștere de șapte ori a numărului de căutări pentru iodură de potasiu în septembrie. Alte medicamente care atenuează efectele radiațiilor au înregistrat o creștere similară față de luna septembrie a anului trecut.
Analgezicele și antidepresivele, la mare căutare și ele
Vânzările de analgezice și de materiale de prim ajutor, inclusiv bureți pentru coagularea sângelui și garouri, au crescut, de asemenea, cu până la 1.200% de la sfârșitul lunii februarie și până acum, potrivit datelor site-ului Megapteka, pe care se pot găsi informații despre farmaciile și medicamentele din Rusia.
Într-un articol separat publicat vineri, agenția de presă rusă de stat TASS a relatat o creștere uriașă a vânzărilor de medicamente antidepresive în Rusia, 8,4 milioane de cutii fiind vândute în perioada ianuarie-octombrie, ceea ce reprezintă un salt de 70%.
Creșterea cererii de pastile de iod vine după ce Vladimir Putin i-a amenințat pe aliații occidentali ai Ucrainei cu vastul arsenal nuclear al Rusiei și a pus forțele militare de descurajare ale țării în stare de alertă maximă de luptă, ca urmare a deciziei sale de a invada Ucraina.
Liderul de la Kremlin nu a făcut prea multe pentru a calma îngrijorările internaționale atunci când a supervizat personal exercițiile anuale de descurajare nucleară, desfășurate la mijlocul acestei săptămâni, deși Statele Unite au subliniat că este vorba de o simulare de rutină și au minimizat importanța ei.
Joi, Putin a părut să-și retragă amenințările nucleare, spunând că utilizarea armelor atomice de către Rusia în Ucraina „nu ar avea niciun sens pentru noi – nici din punct de vedere politic, nici din punct de vedere militar”.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina