În Europa, această vară a depășit cu 1,54 grade Celsius media pe termen lung din perioada 1991-2020 și a doborât recordul anterior din 2022.

Până în acest an, temperatura medie globală a fost cu 0,7 grade peste media din 1991-2020.

„Evenimentele extreme legate de temperatură la care am fost martori în această vară vor deveni doar mai intense”, a declarat directoarea adjunctă a Copernicus, Samantha Burgess.

În multe zone din Europa, recordurile de temperatură au fost doborâte în timpul verii. Austria a avut cea mai caldă vară înregistrată până acum, Spania – cea mai caldă lună august din istorie, iar Elveția – a doua cea mai călduroasă.

Pe de altă parte, temperaturile au fost mai scăzute în Irlanda, Marea Britanie, vestul Portugaliei, Islanda și sudul Norvegiei.

Potrivit specialiștilor de la Copernicus, este tot mai probabil ca 2024 să fie cel mai cald an înregistrat la nivel global. Asta după ce un nivel-record fusese depășit în 2023.

Cea mai importantă cauză a creșterii temperaturii globale este reprezentantă de activitățile umane, însă temperaturile-record din 2023 și din 2024 au fost stimulate și de fenomenul climatic natural al El Niño.

Definit ca o încălzire naturală a temperaturilor de la suprafața apei în Pacificul de Est, El Niño a fost observat din iunie 2023 până în mai 2024, perioadă în care temperaturile mai ridicate la suprafața mării au încălzit mai mult atmosfera.

Fenomenul s-a încheiat, însă specialiștii spun că rolul său în creșterea temperaturii globale va fi resimțit asupra anului 2024 în general.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News