„Doamna director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie mi-a spus că doar ce a terminat socotelile legate de vara care tocmai s-a încheiat şi putem declara vara anului 2024 ca fiind cea mai călduroasă vară din istoria măsurătorilor ANM-ului, la fel cum fiecare lună a verii a bătut toate recordurile ultimilor 100 de ani, că măsurăm de 120 de ani la ANM”, a spus Mircea Fechet.

„În ceea ce priveşte precipitaţiile, pentru că am întrebat-o şi acest lucru, în luna august pentru zona Dobrogea doar în 2004 am avut precipitaţii şi mai multe decât am avut anul acesta, respectiv 92 de litri pe metru pătrat. Anul acesta, acum în luna august avem 85”, a continaut Mircea Fechet la Digi 24. 

Ministrul mediului a explicat că aceste schimbări climatice afectează pe toată lumea. 

„Ceea ce vreau să subliniez este faptul că schimbările climatice ne afectează pe fiecare dintre noi. Nu doar pentru că e mai cald decât era de obicei, avem recorduri de temperatură, însă fenomene de schimbări climatice nu înseamnă doar încălzire globală”, a transmis Mircea Fechet.

„Înseamnă şi fenomene meteo extreme de o intensitate din ce în ce mai mare şi cu o frecvenţă din ce în ce mai mare şi atunci când în media lunară tu ai 30 de litri pe metru pătrat şi plouă în 48 de ore 230 de litri sau 225 de litri, cât am avut la Mangalia, vă imaginaţi că asta pune atât autorităţile locale, cât şi oamenii, în general, într-o situaţie greu de gestionat”, a conchis Mircea Fechet.

Anul 2024 a adus atât în luna iulie, cât și în august, valuri de căldură care au durat mai mult de zece zile.

La stația meteo București Filaret s-au înregistrat zece zile de caniculă în iunie, 16 zile în iulie și 18 zile în august.

FOTO: Dumitru Angelescu (Libertatea)

 
 

Urmărește-ne pe Google News