Statele Unite ale Americii se topesc deja de câteva săptămâni sub temperaturi ce bat record după record, iar Europa se află zilele acestea sub influența unui front atmosferic fierbinte numit de meteorologi Cerberus, după monstrul cu trei capete care apare în „Infernul” lui Dante, care este de așteptat să aducă condiții extreme în următoarele zile.
Se așteaptă ca temperaturile să depășească 40 de grade Celsius în anumite părți din Spania – unde deja au fost înregistrate 60 de grade Celsius la sol -, Franța, Grecia, Croația și Turcia. În Italia, temperaturile ar putea ajunge până la 48,8 grade și a fost emisă o avertizare de alertă cod roșu pentru 10 orașe, inclusiv Florența și Roma.
Și România este afectată de Cerberus. Gabriela Băncescu, de la ANM, a explicat că acest front atmosferic fierbinte este „înțepenit” deasupra țării noastre. „Este o situație de blocaj. Un câmp de presiune ridicată care acumulează, o masă de aer care stă în loc. Masa de aer staționează și se încălzește, se supraîncălzește”, a explicat meteorologul.
Cei mai expuși riscurilor
Muncitorii care lucrează în aer liber, în special fermierii și angajații din construcții, bătrânii, persoanele cu suferințe cardiace și cele fără adăpost – în privința cărora atrag atenția și organizațiile caritabile – sunt în cel mai mare pericol, în timpul valurilor de caniculă.
„Lucrez de mulți ani pământul, dar niciodată nu a fost așa de rău ca acum. Mi-e tot mai greu de la o zi la alta”, a declarat pentru CNN Estela Martinez, angajată la o fermă din Florida, care a recunoscut că vara a devenit un adevărat test de supraviețuire.
În SUA, autoritățile încep să schimbe modul în care ajută populația peste vară, pe măsură ce temperaturile cresc de la un an la altul. În multe locuri, cum este Phoenix, din statul Arizona, primăria nu mai ridică adăposturi prevăzute cu aer condiționat și puncte de prim ajutor în care oamenii pot intra să se răcorească pe timpul zilei pentru câteva zeci de minute, ci centre care funcționează ca niște refugii pentru perioade mai lungi și în care oamenii pot chiar să doarmă.
Kristina Dahl, climatolog, face apel și la angajatori să arate înțelegere în condițiile extreme de peste vară. „Mulți muncitori, mai ales cei din agricultură, sunt plătiți la cât produc și au tendința de a lua pauze mai rar, ca să nu-și pericliteze veniturile. Aici, angajatorul trebuie să arate înțelegere și mai ales să arate că e om. E momentul să prețuim oamenii mai mult decât banii”, a declarat ea pentru CNN.
Pe același ton, Vivek Shandas, profesor de climatologie la Universitatea de Stat din Portland, spune că, mai ales în condiții de vreme extremă, autoritățile trebuie să ajute persoanele vulnerabile, în primul rând. De la gesturi mici, cum ar fi distribuirea de apă și aparate de aer condiționat sustenabile, care să consume puțin, până la gesturi care au efecte pe termen lung, cum ar fi creșterea de spații verzi din orașe, prin plantarea de copaci, care ne vor ajuta pe toți.
„Clima se schimbă rapid, nu știu încotro ne îndreptăm, dar văd că nu ne adaptăm destul de repede și asta mă sperie”, a spus Shandas.
Nu mai departe de weekendul trecut, oamenii de știință au avertizat că anul 2023 ar putea fi cel mai cald înregistrat vreodată, omenirea pășind deja, din punct de vedere al climei, „pe un teritoriu necunoscut” și „terifiant”.
Anul acesta au fost depășite deja mai multe recorduri de căldură. Iar prima săptămână din iulie a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată la nivelul planetei.
Solteris • 14.07.2023, 08:56
De cand a devenit Romania tropicala? Ce naiba se intampla? In fiecare zi de luni de zile o umezeala scarboasa. .. asta e sfarsitul